Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da Grad Beograd počinje veliku akciju restauracija fasada zgrada pod zaštitom države, te da je Sekretarijat za komunalne i stambene poslove objavio tender za izvođenje radova u Karađorđevoj ulici.

 

Mali je istakao da se početak radova očekuje krajem oktobra, a namera je da se ovaj posao poveri visoko stručnim firmama sa značajnim referencama za izvođenje radova na restauraciji fasada i pozvao je sve zainteresovane da se jave na tender.

– Grad Beograd ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe i veliki je broj spomenika kulture čije fasade su oštećene i oronule. Pored toga što estetski narušavaju izgled grada, mnoge ugrožavaju bezbednost i zato smo ocenili kao neophodno da preduzmemo odrđene mere. Za te namene izdvojili smo 360 miliona dinara, a očekujemo i pomoć od Vlade Republike Srbije do kraja godine – istakao je gradonačelnik. 

Siniša Mali je naznačio da će se ove godine raditi 30 fasada, a da je plan da se svake naredne godine obnovi po 10 fasada, kako bi uži centar grada izgledao lepše. On je podsetio da je Skupština grada Beograda u junu donela je Program sprovođenja mera tehničke zaštiteobjekata i prostornih kulturno-istorijskih celina na teritoriji grada Beograda.

– Krećemo sa Karađorđevom ulicom, a već u novembru nastavljamo sa akcijom na Kosančićevom vencu, u Zadarskoj, Fruškogorskoj i Pop Lukinoj. Na taj način će se zaokružiti radovi na zaštiti objekata u prostorno kulturno-istorijskoj celini „Kosančićev venac”, a tokom sledeće godine radićemo Brankovu ulicu i očekujemo nastavak realizacije plana u Karađorđevoj ulici – ukazao je Mali i dodao da je obnova centra grada nezaustavljiv proces.

Pored obnove fasada, trenutno se radi i na projektu koji predviđa da svaka zgrada na potezu od Trga Republike do Trga Slavija dobije dekorativno osvetljenje, što će dati novu perspektivu gradu, prema oceni gradonačelnika.

– Naša namera je da oplemenimo centar grada i zato uže jezgro pretvaramo u pešačku zonu, obnavljamo Trg Republike, Slaviju, podzemne prolaze, Bezistan, ali i restauriramo fasade i uvodimo dekorativno osvetljenje. Centar jednog grada je njegovo ogledalo i mi želimo da Beograd ima reprezentativan centar, po uzoru na svetske metropole – zaključuje Siniša Mali.