Beograd kreće u VELIKU OBNOVU FASADA, proverite da li je VAŠA ZGRADA među odabranima

zgrada
Pixabay

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da Grad Beograd počinje veliku akciju restauracija fasada zgrada pod zaštitom države, te da je Sekretarijat za komunalne i stambene poslove objavio tender za izvođenje radova u Karađorđevoj ulici.

 

Mali je istakao da se početak radova očekuje krajem oktobra, a namera je da se ovaj posao poveri visoko stručnim firmama sa značajnim referencama za izvođenje radova na restauraciji fasada i pozvao je sve zainteresovane da se jave na tender.

– Grad Beograd ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe i veliki je broj spomenika kulture čije fasade su oštećene i oronule. Pored toga što estetski narušavaju izgled grada, mnoge ugrožavaju bezbednost i zato smo ocenili kao neophodno da preduzmemo odrđene mere. Za te namene izdvojili smo 360 miliona dinara, a očekujemo i pomoć od Vlade Republike Srbije do kraja godine – istakao je gradonačelnik. 

Siniša Mali je naznačio da će se ove godine raditi 30 fasada, a da je plan da se svake naredne godine obnovi po 10 fasada, kako bi uži centar grada izgledao lepše. On je podsetio da je Skupština grada Beograda u junu donela je Program sprovođenja mera tehničke zaštiteobjekata i prostornih kulturno-istorijskih celina na teritoriji grada Beograda.

– Krećemo sa Karađorđevom ulicom, a već u novembru nastavljamo sa akcijom na Kosančićevom vencu, u Zadarskoj, Fruškogorskoj i Pop Lukinoj. Na taj način će se zaokružiti radovi na zaštiti objekata u prostorno kulturno-istorijskoj celini „Kosančićev venac”, a tokom sledeće godine radićemo Brankovu ulicu i očekujemo nastavak realizacije plana u Karađorđevoj ulici – ukazao je Mali i dodao da je obnova centra grada nezaustavljiv proces.

Pored obnove fasada, trenutno se radi i na projektu koji predviđa da svaka zgrada na potezu od Trga Republike do Trga Slavija dobije dekorativno osvetljenje, što će dati novu perspektivu gradu, prema oceni gradonačelnika.

– Naša namera je da oplemenimo centar grada i zato uže jezgro pretvaramo u pešačku zonu, obnavljamo Trg Republike, Slaviju, podzemne prolaze, Bezistan, ali i restauriramo fasade i uvodimo dekorativno osvetljenje. Centar jednog grada je njegovo ogledalo i mi želimo da Beograd ima reprezentativan centar, po uzoru na svetske metropole – zaključuje Siniša Mali.loading...