Beograd na vodi DOBIJA KOMŠIJU: Evo kakvo ‘zdanje’ nas očekuje na novobeogradskoj strani

Beograd na vodi
Dnevno.rs

Beograd na vodi dobija prvog komšiju na levoj obali Save, između Starog savskog mosta i „Gazele”. Stambeno-poslovni kompleks prostiraće se na 46,8 hektara.

 

Kako navodi “Politika”, u razgovoru sa glavnim urbanistom Milutinom Folićem, zgrade opere, nacionalne galerije i muzeja mogle bi da se grade na levoj obali Savskog amfiteatra u novobeogradskom Bloku 18, saopštila je gradska uprava.

Ta zdanja trebalo bi da oplemene budući stambeno-poslovni kompleks između Starog savskog mosta i „Gazele”, koji će se prostirati na 46,8 hektara, što je dvostruko manja površina od one koju će zauzimati Beograd na vodi na desnoj savskoj obali.

Na prostoru omeđenom mostovima, ulicama Zemunski put, Vladimira Popovića i Bulevarom Arsenija Čarnojevića planirano je oko 4.200 stanova, hoteli, ugostiteljski, trgovinski i poslovni objekti, dom zdravlja, predškolska ustanova, osnovna škola, dok će park između Brodarske ulice i Save ostati javna zelena površina.

Kako će izgledati budući grad u Bloku 18, sada zakrčen šljunkarama, auto-perionicama, građevinskim pogonima, biće poznato početkom jula kada će petočlani žiri obelodaniti pobedničko rešenje juče raspisanog anketnog urbanističko-arhitektonskog konkursa.

– Pobedničko rešenje biće osnov za izradu plana detaljne regulacije Bloka 18 jer grad želi da spremno dočeka investitore koji bi ulagali u najatraktivniji deo Beograda. Očekujemo veliki odziv arhitekata – ističe Milutin Folić, gradski urbanista i predsednik žirija.

Arhitekte imaju odrešene ruke da projektuju visoka zdanja, ali će morati da vode računa da budući objekti svojim gabaritom ne ugroze kompleks Starog sajmišta i Centralne kule, celine na koju će se naslanjati novi gradić sa oko 12.000 stanovnika.

Učesnici konkursa treba da vode računa i o tome da ne naruže vizure na „Sava centar” i hotel „Kraun plaza”, zone koja će biti u zaleđu budućeg kompleksa u Bloku 18, gde je dozvoljeno zidati oko 750.000 kvadratnih metara.

Domaća arhitektonska scena dobila je priliku da do 14. juna ponudi svoju viziju leve obale Savskog amfiteatra, celine koja nije obuhvaćena Beogradom na vodi, što je bila samo jedna zamerka u moru kritika tog projekta.

Najbolje radove biraće članovi žirija: arhitekte Mirjana Milanović, prof. dr Ljiljana Blagojević, Nebojša Minjević i akademik prof. Milan Lojanica.

Prva nagrada je vredna 1,2 miliona dinara, druga 900.000, treća 600.000, a za dva otkupa u nagradnom fondu rezervisano je po 300.000 dinara. Konkurs je raspisala Direkcija za građevinsko zemljište u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.