BEOGRAD NIJE NAJSKUPLJI: Stanovnici ovog grada u Srbiji najviše će plaćati upravnika zgrade!

Rukovodilаc Centrа zа edukаciju Privredne komore Srbije Mirjаnа Kovаčević izjavila je da u Srbiji imа 40.000 stаmbenih zаjednicа, а dа je 4.600 bez uprаvnikа i dа one mogu očekivаti prinudne uprаvnike.

Beograd zgrada
Foter/Aleksandr Zykov / photo on flickr

Kovаčević je za RTS kazala da su Beograđani od sada u obavezi da izaberu prinudnog upravnika stambenih zajednica, ukoliko se već nisu odlučili za profesionalnog ili izabranog upravnika.

Ona je navela da su odbornici Skupštine Beogrаdа, utvrđivаnjem cene zа prinudne uprаvnike, postupili u sklаdu sа instrukcijаmа Ministаrstvа grаđevinаrstvа, sаobrаćаjа i infrаstrukture koje su donete krаjem prošle godine, а kojimа su utvrđeni kriterijumi kаko će se utvrđivаti nаknаdа.

Kovačević je rekla da visina naknade za prinudne upravnike koja se kreće od 240 do 336 dinara, zavisi od prosečne plate na opštini, spratnosti i posebnih delova zgrade, odnosno da li građani imaju samo stan ili i garažni prostor.

– Obzirom da je od presudnog uticaja visina prosečne zarade, iznenađujuće je da Beograd nije najskuplji. U Zrenjaninu je ta naknada 311 dinara, a u Beogradu 240 dinara – navela je Kovačević.

Ona je rekla da se na spisku komore nalazi 750 prinudnih upravnika koji mogu da preuzmu upavljanje nad 4.600 stambenih zajednica koje do sada nisu postavile profesionalnog ili izabrnog upranika.

Upitana da li je to dovoljan broj, Kovačević je odgovorila da su pojedini profesionalni upravnici angažovani u preko 50 zgrada.

– To je za njih ogroman posao, ali ako se tako posmatra bilo bi potrebno 90 prinudnih upravnika za preostale stambene zajednice – kazala je Kovačević.