Beograd okuplja “fab lab” zajednicu: Prva regionalna konferencija o digitalnoj fabrikaciji

Fab Lab
Promo

Prva regionalna konferencija posvećena digitalnoj fabrikaciji i "fab lab" konceptu pod nazivom "FABelgrade 2016" biće održana 14. i 15. maja u beogradskom Domu omladine u organizaciji NVO "Fab Inicijativa". Biće to prvi veliki događaj u Srbiji i regionu posvećen digitalnoj fabrikaciji i fab lab konceptu, koji u razvijenim zemljama već najavljuju novu eru preduzetništva i predstavljaju veliki potencijal za privredni razvoj svake zemlje.

 

Jedan od osnivača “Fab Inicijative” i organizator konferencije dr Ivana Gađanski kaže da nove tehnologije o kojima će biti reči na ovom događaju nisu naučna fantastika, da se mnoge već koriste u Srbiji, ali da su pojedinci i grupe koje se time bave dosta međusobno nepovezane što otežava njihov uspeh na tržištu i izlazak na regionalnu, pa i globalnu scenu.

Ova konferencija je idealna prilika da se ti ljudi upoznaju, da saznaju šta rade drugi, da se povežu i da počnu zajedno da rade, ali i da se povežu sa ljudima u inostranstva jer će na konferenciji učestvovati i naše kolege iz Amerike, Kanade, Hong Konga, Turske i mnogih evropskih zemalja koje su vodeće u ovim oblastima – navodi Gađanski.

Ona dodaje da će u fokusu konferencije biti korišćenje novih tehnologija u nauci, obrazovanju, održivom razvoju, robotici, dizajnu i arhitekturi, a poseban segment biće posvećen pokretanju biznisa u ovim oblastima jer je krajnji cilj da se podstakne preduzetništvo u našoj zemlji.

– Da bi istraživanja u ovim oblastima opstala mora da postoji neki komercijalni proizvod ili praktična primena dobijenih rezultata. Stoga svi koji se bave novim tehnologijama i naukom u našoj zemlji treba da razmišljaju na komercijalniji način i češće pokreću biznis zasnovan na svojim istraživanjima, a naš cilj na konferenciji je da im u tome pomognemo – navodi Gađanski.

Izvršni producent “Fab Inicijative” Nevena Popović ističe, međutim, da ovaj događaj nije namenjen samo profesionalcima, već svima koji žele da nauče kako nove tehnologije mogu da koriste u sopstvenom poslu, ali i svakodnevnom životu. Stoga će na samom događaju biti postavljena i prava fab lab radionica u kojoj se zahvaljujući mnoštvu kompjuterski kontrolisanih alata može napraviti praktično sve što zamislite.

Naš fab lab na konferenciji biće opremljen 3D štampačima, CNC mašinom, laserskim sekačem, mikrokontrolerima, setom elektronike i Bosch alatima. Cilj nam je da posetiocima i široj publici predstavimo fab lab koncept kao platformu za razvoj najrazličitijih proizvoda i kao idealnu mogućnost da profesionalci iz raznih oblasti kreiraju prototipe, a ‘obični građani’ naprave nešto lepo ili korisno što ima primenu u svakodnevnom životu – objašnjava Nevena Popović.

Koorganizatori “FABelgrade 2016” su “Polyhedra Fab Lab” i “Fab Lab Belgrade”, a konferencija će biti održana pod pokroviteljstvom ambasade SAD u Srbiji i uz podršku brojnih sponzora, među kojima su i “Seven Bridges Genomics”, “Delta Holding” i “Nordeus”. 

Konferencija je besplatna za sve posetioce, a detaljne informacije o programu, predavačima i radionicama, kao i formular za prijavu za događaje na kojima je broj posetilaca ograničen, dostupni su na sajtu fabelgrade.io.