BEOGRAD OPET MENJA IMENA ULICAMA: Nema više Riječke, Lošinjske, Šibeničke…

Odbornici su danas usvojili nekoliko odluka o imenovanju veoma važnih ulica u našoj prestonici po značajnim ličnostima Beograda i Srbije.

Pixabay.com

Obrazlažući ovu tačku dnevnog reda, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović je istakla da je predloženo da Riječka ulica na teritoriji opštine Vračar bude preimenovana u Ulicu kneginje Julije, a Ulica vojvode Hrvoja u Ulicu kneza Stracimira, vladara i brata Stefana Nemanje. 

– Inicijativu za Ulicu kneginje Julije podneo je Nebojša Marjanović a za Ulicu kneza Stracimira gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović – rekla je Radulovićeva.

Ona je dodala da je predloženo da se ulici dodeli naziv po Anriju Žameu, čuvenom francuskom lekaru. Naime, predlog je da Kornatska ulica na teritoriji gradske opštine Palilula bude preimenovana u Ulicu Anrija Žamea. Inicijativu je podneo Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom Republike Srbije.

Andrea Radulović je podsetila da je Anri Žame bio francuski lekar i naučnik, jedan od svetskih pionira u lečenju radijacione bolesti tokom pedesetih i šezdesetih godina 20. veka.

Predloženo je i da dve ulice na teritoriji gradske opštine Zvezdara ponesu imena Vladana Desnice i majora Ive Fregla. Predlog je da Lošinjska ulica bude preimenovana u ulicu velikog pisca, dok bi Šibenička bila preimenovana u ime majora slovenačkog porekla Jugoslovenske vojske.

Inicijativu za Ulicu Vladana Desnice podneo je Vladimir Pištalo, v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije, a za Ulicu Ivana Ive Fregla, inicijativu je podneo Bojan Dimitrijević, zamenik direktora Instituta za savremenu istoriju.

Andrea Radulović je naglasila da je predloženo da Ulica Ljudevita Posavskog na teritoriji opštine Voždovac ponese ime majora Aleksandra Mišića, sina našeg čuvenog vojvode Živojina Mišića. Inicijativu je podneo takođe Bojan Dimitrijević iz Instituta za savremenu istoriju.

Predlog je i da se Ulica Frana Levstika na teritoriji opštine Rakovica preimenuje u Ulicu Džordža Kenana, čuvenog diplomate i bivšeg ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Jugoslaviji. Inicijativu je podneo Dragan Bisenić, a Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda, kao i sve prethodne, ju je usvojila.

– Džordž Kenan je bio američki diplomata, politikolog i istoričar, osnivač Kenan instituta. On je bio i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Jugoslaviji od 1961. do 1963. godine. Kenan je jedan od najvećih američkih spoljnopolitičkih mislilaca posle Drugog svetskog rata, čija karijera se kretala između diplomatije i Univerziteta Prinston. Njegovu dugu karijeru obeležiće i konstantno protivljenje postojanju i delovanju NATO-a. Imenovanjem ulica nastavljamo politiku grada da se sačuva sećanja na važne ličnosti i njihov doprinos razvoju jednog društva – zaključila je Andrea Radulović.

Član Gradskog veća Fadilj Eminović je ovom prilikom obavestio prisutne da će odbornici Pokreta socijalista danas podneti inicijativu da Ranko Panić, učesnik mirnih protesta marta 2008. godine, dobije ulicu u Beogradu.