BEOGRAD PROSLAVLJA GRADSKU SLAVU: Spasovdanska litija počinje u 19h – evo koje će ulice biti blokirane

Litiju koja će na Spasovdan, krsnu slavu Beograda, biti održana centralnim gradskim ulicama danas u 19 sati, prvi put predvodiće patrijarh Porfirije, koji će koračati pod autentičnim "nebom" - ceremonijalnim crkvenim baldahinom koji je pripadao patrijarhu Josifu Rajačiću.

Beoinfo

U molitvenoj povorci, nad kojom će se premijerno vijoriti svečana zastava patrijarha srpskog – standarta, biće i mošti svetitelja svete Petke i despota Stefana Lazarevića.

Najavljujući program proslavljanja gradske slave, gradski i crkveni oci pozvali su sve Beograđane da se pridruže molitvenoj litiji koja će početi u četvrtak u 19 časova kod Vaznesenjeske crkve. Ona će, kako je najavljeno, proteći u duhu zajedništva i zahvalnosti.

Iza nas je godina velikih iskušenja i teške borbe. Slava Beograda biće obeležena nešto drugačije nego ranijih godina. Zato je važno da se ponovo okupimo, zahvalimo Bogu i proslavimo slavu. Litija će ove godine iz Vaznesenjske crkve krenuti ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, do Slavije, pa Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save – rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

On je Beograđane pozvao da se priključe proslavi Spasovdana rečima “Ko krsno ime slavi, njemu i pomaže”.

U litiji, koju će simbolično predvoditi ikona Bogorodice Trojeručice, odmah iza patrijarha, molitveno će koračati heroji današnjice – lekari i medicinski radnici koji se duže od godine bore za zdravlje obolelih od kovida 19.

Povorku će, između ostalih, činiti i 400 beogradskih sveštenika, članovi crkvenih horova i pojci. Dolazak su najavili i igumani najčuvenijih manastira – Hilandara, Studenice….

Želja patrijarha Porfirija jeste da Spasovdan bude istinski praznik Beograđana. Njemu lično je izuzetno stalo do gradske slave, kao i do duha zajedništva učesnika proslave. Litija je molitva u hodu, a svi Beograđani i njihovi gosti su dobrodošli da se pridruže – naveo je Dušan Stokanović iz Informativne službe SPC.

Povodom slave prestonice, u Vaznesenjskoj crkvi će na Spasovdan u 9.00 biti služena liturgija, a Skupština grada posle podne organizovaće svečani prijem u Starom dvoru.

Krst koji se nosi na čelu Spasovdanske litije ove godine će gradskim ulicama proneti uspešni srpski dizač tegova Rade Savić.

Baveći se sportom postizao sam rekorde, ali ovo je daleko iznad svega toga. Želja mi je da što više Beograđana pridruži litiji da se zajedno pomolimo za zdravlje, sreću, ali i sve koji su nas napustili – kazao je Savić.

U litiji će u četvrtak biti i poznati glumci Sloboda Mićalović i Viktor Savić.

Voleo bih da na Spasovdan u litiji vidim sve koje srećem na žurkama i utakmicama – poručio je Savić.