Povodom obeležavanja 161. godišnjice rođenja Nikole Tesle, istoimeni muzej u Krunskoj 51 otvara svoja vrata za posetioce u ponedeljak, 10. jula.

 

– Ulaz je na ovaj dan, tradicionalno, besplatan – najavila je v. d. sekretara za kulturu Ivona Jevtić.

Ona je prilikom današnje posete muzeju istakla da ova jedinstvena institucija pod zaštitom Uneska čuva, obrađuje i izučava Teslinu zaostavštinu u celosti. 

Teslini pronalasci iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, radiotehnike i bežičnog upravljanja izmenili su sliku sveta i napravili veliki pomak u nauci – rekla je Ivona Jevtić i naglasila dvojaku ulogu ovog muzeja jer, kako je rekla, pored toga što je ustanova zaštite, on je i centar okupljanja naučnika i istraživača iz različitih oblasti.

 

Vršilac dužnosti sekretara podsetila je na prošlogodišnji jubilej, kada je organizovana svečana akademija u sali Kolarčevog narodnog univerziteta, urađena nova i osavremenjena stalna postavka, kako bi bila što atraktivnija za posetioce. Ona je dodala da je ove godine u Moskvi, u okviru Dana Beograda od 25. do 27. maja, muzej predstavio svoju izložbu „Nikola Tesla – Duh, delo, vizija”, gde je u tri celine prikazan život i rad ovog naučnika. 

Današnjoj poseti prisustvovali su i v. d. podsekretara za kulturu Milan Lazović, kao i direktor muzeja Branimir Jovanović.loading...