Iz Zavoda za javno zdravlje poručuju da nema razloga za brigu i da bi problem mogla da reši već sledeća kiša.

Svake godine u letnjim danima ista priča. Smrad čije poreklo nam nije jasno, tera nas da se i na ovim temperaturama zatvaramo u stanove.

Ove godine da, i to možda najgore od svih godina. Karaburma, pa i Mirijevo, u Mirijevu je katastrofa. Užas, ne može da se spava. – kažu građani.

Ovo je potvrđeno i u Zavodu za javno zdravlje, gde kažu da duži vremenski period sa visokim temperaturama odgovara stvaranju i isparavanju smrdljivih materija.

Došlo je do povlačenja vode reka Sava i Dunav u pojedinim delovima njihovog toka, što je doprinelo da deo obale, a posebno oni delovi gde se ulivaju kanalizacioni delovi iz kolektora isparavaju u vazduh okoline. Vetrovi doprinose prenošenju neprijatnih mirisa od isparavanja organskih materija fekalnog i drugog priobalnog nanosa – navode iz Zavoda.

Oni koji su u rukavcu na Adi Huji stalno, kažu da je problem što se radi o stajaćoj vodi.

Znači trebalo bi da se, to je priča koju slušam od kad sam ovde, da se prokopa jedan kanal, koji bi svežu vodu iz Dunava ubacivao u Dunavac. Zbog toga smrada ima –  kaže Miodrag Fantovski.

Drugi kažu da je problem mnogo veći.

A rukavac, oni ne mogu ništa da pomognu, jer je naselje napravljeno duž Mirijevskog bulevara, svi su se uključili u Mirijevski potok i sva ta kanalizacija sad ide kod nas.To nije bilo. Nekada je u Mirijevskom potoku bilo ribe za pecanje, i deca su se kupala – navodi Ferenc Varga.

Najbitnije je da opasnosti po zdravlje nema.

To nisu materije koje potiču iz prljavih tehnoloških procesa, niti se radi o toksičnim gasovima. Remeti se komfor stanovanja i boravak u spoljnoj sredini. Trajanje je ograničeno i sa promenom meteoroloških prilika doći će do nestanka ovih neprijatnih “mirisa” – tvde u Zavodu za javno zdravlje grada Beograda.

A neprijatni mirisi dolaze i sa mnoštva poljoprivrednih gazdinstava u okolini Beograda. U Zavodu za javno zdravlje kažu da se radi o đubrivu, a to su osetili i u rukavcu na Adi Huji.

Smrdi nešto kao da je iz poljoprivrede, kao da je sa gazdinstva, ono džubrivo stočno, tako nešto u zadnje vreme, zašto ne znam, a ide nekako odavde negde kad duva vetar i onda nam se čini da je to iz pravca Krnjače, ili odakle ne znam – kaže građanin.

Petprošle godine, Beograđane su gušili oblaci dima sa deponije u Vinči, gde požar danima nije mogao da se ugasi.