Beograd večeras SVETLI DRUGAČIJE: Palata “Albanija” i Most na Adi U LJUBIČASTOJ BOJI, a evo zbog čega

Most na Adi
Wikipedia/Littjo

Na predlog Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava”, u subotu, 29. oktobra, na Svetski dan borbe protiv moždanog udara, Palata "Albanija” i Most na Adi biće osvetljeni ljubičastom bojom, saopštavaju iz Sekretarijata za energetiku.

 

Bolesti krvnih sudova neprijatelj su broj jedan u Srbiji i svetu, a među njima je moždani udar treći najvažniji uzrok obolevanja i smrtnosti, kao i najčešći uzrok invaliditeta.

Procenjuje se da čak 46 odsto slučajeva moždanog udara nastaje u produktivnoj životnoj fazi opšte populacije, između 45. i 59. godine života. Čak 60 odsto pacijenata ostaje sa manjim ili većim posledicama šloga, dok trajno onesposobljeni za samostalan život, oni koji zavise isključivo od tuđe pomoći, čine ostatak ove negativne statistike.

Pacijenti se upozoravaju da mogu da utiču na povišen krvni pritisak, pušenje, srčane bolesti, poremećaj ritma srčanog rada, šećernu bolest, povišene masnoće u krvi, kao i da se zdravije hrane, izbegavaju stres, vode računa o težini i upražnjavaju fizičku aktivnost.