TAMO GDE JE BILO S MORA SMOKAVA: Da li ste čuli za SLAVUJEVU DOLINU u centru Beograda?

Bulbulder
Screenshot/Youtube

Priča o Beogradu - priča bez kraja? Čini se da je upravo tako... Ne mogu se lako "pohvatati konci" ni prestonice kakva je danas i svih "caka" koje krije, a tek kada se zakuca na vrata njegove istorije i prošlosti - tu je materijala za tomove i tomove knjiga. Danas pričamo o nekoliko ulica u srcu prestonice u kojima se prepliću prošlost i sadašnjost, a o ovom parčetu Beograda stari žitelji umeli su štošta da kažu. No, oni mlađi, verovatno za isto nisu čak ni čuli, premda su tuda njihovi koraci odzvanjali mnogo, mnogo puta...

 

Da li ste već čuli za Bulbulder? Dok će oni nešto stariji ili oni koji žive u blizini verovatno potvrdno klimnuti glavom, većina mladih će se ipak začuditi činjenicom da ovaj kraj uopšte postoji u Beogradu… No, ovaj delić prestoničkog “svemira” je svedok istorije već decenijama i decenijama, a još početkom 18. veka bio je popularno izletište tadašnjeg beogradskog življa.

Bulbulder je zapravo jedna od 17 mesnih zajednica opštine Zvezdara, a obuhvata prostor od ulice Dimitrija Tucovića prema jugu, dok je gornja granica ulica Svetog Nikole. Zvezdarsko naselje sa svojim arhaičnim uličicama i načičkanim porodičnim kućama “ušuškalo” se na manje od tri kilometra od Terazija, premda je “obrni-okreni” svakako u vrelu gradskih dešavanja. Đeram, Lion, Ruzveltova, Bulevar Kralja Aleksandra – sve je to nadomak Bulbuldera u kome je svoj dom pronašlo oko 6000 stanovnika, kako kaže statistika. 

SA REKONSTRUKCIJOM I OGROMNE PROMENE: Slavija više neće biti grob Dimitrija Tucovića

Ako zagazimo nazad u prošlost Beograda, naravno da ćemo nabasati na Bulbulder, jer samo ime jeste turcizam, te mora imati neke veze sa istorijom, zar ne? Naime, nekada je današnjom ulicom Dimitrija Tucovića i Cvijićevom, te dalje ka Dunavu, tekao Slavujev potok. Dolina potoka bila je jedan od najlepših delova Palille, sva pod voćnjacima i bogatim baštama, te je ova “oaza” zelenila bila i jedno od omiljenih parkova Beograđana. Turci su dolini dali ime Bulbulder ili Slavujev potok, zapravo napravili su izvedenicu od reči “bülbül” (slavuj) i “dere”(dolina). I osta tako do dana današnjeg. 

Danas je pomenuti Slavujev potok, urbanizacijom, uveden u podzemnu kišnu kanalizaciju.

Bulbulder u očima Beograđana na početku 20. veka 

U knjizi “Godišnjica Nikole Ćupića”, objavljenoj 1903. godine u Beogradu, autora M.Đ. MIlićevića, u delu “Crtice za raniju sliku prestonice” između ostalog pominje se i Bulbulder.

Bulbuderom zove se onaj potok koji teče ozgo od Laudanova šanca dole ka Dunavu, prolazeći istočno od Trkališta. Preko doline toga potoka preveden je nasip na Novo groblje. Bulbul je slavuj, a dere je dolina ili potok. Dakle, bilo bi: Slavujev do, Slavujev potok ili Slavujevac.

Za austrijske okupacije (1718-1739) Bulbulder je bilo Beograđanima to što je danas Topčider. Jedan stariji Beograđanin kaže da je tu bilo “s mora smokava i od Mostara groždja”.”

Bulbulder je u relativno “svežoj” gradskoj istoriji bio poznat kao “mangupski” kraj, nakon Drugog svetskog rata “ozloglašen” po tučama sa lokalcima iz Hadžipopovca (oko Novog groblja), a sve zbog “otimačine” lepih devojaka, ako je verovati urbanim prestoničkim legendama.

BRANKO PEŠIĆ, NAJVOLJENIJI GRADONAČELNIK BEOGRADA IKADA: Bio je popularan koliko i TITO

No, još je jedna “priča” proslavila ovu zvezdarsku zajednicu – kažu da je Bulbulder “sveto i plodno” tlo za rađanje sportskih talenata. Pa, ako ste “pikali” fudbal ili gađali u koš na nekom od lokalnih terena Bulbuldera, “ne gine vam” da krenete stopama šampiona. Tako su baš iz Bulbuldera ponikle fudbalske veličine poput Vladimira Pižona Petrovića, Boška Kajganića, Staje Nikolića, Baneta Smiljanića, a sa zvezdarske kaldrme u svet je krenuo i povremeni reprezentativac Ukrajine Marko Dević i nekadašnji napadač Crvene Zvezde Luka Milunović.

I dok centar Bulbuldera krasi Crkva Svetog cara Lazara, posvećena čuvenom Lazaru Hrebeljanoviću, ovdašnji ljubitelji sporta imaju i svoj fudbalski hram – FK Bulbulderac, danas FK Zvezdara, osnovan sredinom prošlog veka – 1951. godine. Ovaj lokalni klub se takmiči u Beogradskoj zoni, no uz njih su uvek verni navijači “Bulke”. 

Pa, sledeći put kada vam neko pomene Bulbulder, nećete ga bledo pogledati, zar ne?