BEOGRAD NE MIRUJE: U subotu protestuju i BICIKLISTI – evo KAD, GDE i ZAŠTO! (FOTO)

Subota će biti nemiran dan za Beograđane.

Vreme Beograd Kej Bicikla
Beta

Udruženje građana “Ulice za bicikliste” prijavilo je protest za subotu uveče i to na Savskom keju kod beogradskog sajma.

Kako se navodi u saopštenju, direktan povod za ovaj protest je skorašnji incident u kojem je jednu biciklistkinju udario džip, a o čemu je portal Dnevno.rs izvestio javnost:

SPREMAJU SE MASOVNI PROTESTI NA SAJMU? Pijani vozači se bahate u centru Beograda, DŽIPOM UDARIO BICIKLISTKINJU i otišao bez izvinjenja

Saopštenje udruženja “Ulice za bicikliste” prenosimo u potpunosti:

Dragi biciklisti i biciklistkinje, nakon što je našu drugaricu na bicklističkoj stazi udario vozač džipa na savskom keju kod Beogradskog sajma prošle nedelje, odlučili smo da se okupimo u subotu uveče i da na prilazima keju blokiramo prolaz motornim vozilima u vreme kada oni dolaze na splavove.

Naša ideja nije da ometamo ljude koji dolaze u provod, već da ukažemo da na par desetina metara od splavova imaju ogroman sajamski parking koji stoji neiskorišćen.

Udruženje Ulice za bicikliste se obraćalo nadležnima u vezi ovog problema još pre par godina, ali su oni odbili da postupaju i da zabrane saobraćaj na keju jer “niko nije nadležan za taj deo”.

Mislimo da je i ovde, i kod Nebojša kule i na Savskom nasipu u pitanju ista matrica prepuštanja obale bahatim pojedinicima koji su u sprezi sa bezbednosnim strukturama, dok gradske službe zabijaju glavu u pesak i dozvoljavaju nelegalno parkiranje.

Ukoliko se ne budemo bunili sad, pitanje je vremena kada će kej i naša staza postati parking, a mi biti poslati “okolo Sajma, bržom i bezbedijom deonicom”. Stop otimanju naše staze i obala! Vidimo se u subotu!

Facebook

Nešto ranije istog dana MUP je dozvolio i protest stanara naselja Stepa Stepanović, a više o tome saznajte OVDE:

MUP DOZVOLIO PROTEST: Stanari naselja STEPA STEPANOVIĆ u SUBOTU zatvaraju centar BEOGRADA!

U komentarima ovog saopštenja biciklisti pravdaju najavljeni protest jer se, kako kažu, udruženje i pre nekoliko godina obraćalo nadležnima u vezi tog problema, ali su “oni odbili da postupaju po zakonu i zabrane saobraćaj na keju jer ‘niko nije nadležan za taj deo'”.

Naša ideja nije da ometamo ljude koji dolaze u provod, već da ukažemo da na par desetina metara od splavova imaju ogroman sajamski parking koji stoji prazan! Ukoliko se ne budemo bunili sad, pitanje je vremena kada će čitav grad postati “njihov” parking i prćija – kažu biciklisti.