Beograd šalje tim pravnika u Obrenovac da pomognu na izdavanju rešenja

U Obrenovac će u ponedeljak otići tim pravnika iz Beograda koji će pomoći u radu kol centra i izdavanju rešenja, koja su osnov za preuzimanje finansijske pomoći za obnovu oštećenih kuća, saopšteno je iz Gradske uprave.

Pravnici će u Obrenovac otići na inicijativu gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Kako se navodi u saopštenju Gradske uprave, prilikom preuzimanja rešenja, vlasnici će ostavljati broj računa na koji će im biti uplaćena sredstava i na licu mesta će se se obavljati izjašnjavanje o kategorizaciji.

Sredstva za obnovu biće isplaćivana prema kategoriji oštećenja, i to za prvu kategoriju 120.000 dinara, za drugu 200.000 dinara, za treću 250.000 dinara, za četvrtu 350.000 dinara i za petu kategoriju oštećenja 600.000 dinara.

Prilikom odlučivanja uzimaće se u obzir da je šteta prijavljena u skladu sa Zakonom, da je nastala kao posledica poplava i klizišta koje su se desile tokom maja 2014. godine i da je prijavljena na objektu gde je podnosilac prijave stalno živeo.

Građani će imati mogućnost da se žale ako nisu zadovoljni kategorizacijom objekta koji je u njihovom vlasništvu, a nakon isteka roka za žalbu koji traje osam dana, sredstva će biti uplaćena na račune oštećenih građana.

Počelo je i telefonsko pozivanje vlasnika stambenih objekata da u određeno vreme dođu i preuzmu rešenje o pomoći za sanaciju objekta.

Opština Obrenovac saopštila je u subotu da će njeni građani od ponedeljka početi da dobijaju rešenja koja će biti osnov za preuzimanje finansijske pomoći za obnovu oštećenih kuća.