Beogradski advokati nastavljaju štrajk, ostali u Srbiji rade

Advokatska komora Beograd (AKB) saopštila je danas da nastavlja sa štrajkom do ispunjenja zahteva, odnosno dok se poreske akontacije i i zaduženja advokata za 2014. godinu ne vrate na prošlogodišnji nivo, dok su advokati iz ostalih gradova Srbije danas počeli da rade.

Upravni odbor beogradske komore je posle današnjeg sastanka saopštio da se obustava rada koja je počela 18. juna nastavlja zbog ugroženosti egzistencije većine advokata.

Beogradski advokati trebalo bi u sredu da razgovaraju sa ministrima pravde i finansija i pokušaju da nadju neko rešenje.

Što se tiče advokata iz ostalih gradova Srbije, oni su počeli da rade danas, jer je Advokatska komora Srbije odlučila da advokati rade tokom leta i da državi ostave rok do septembra da odluči da li će oporezivanje advokata paušalaca vratiti na prošlogodišnji nivo.

Obustava rada u advokaturi pocela je 18. juna u Beogradu, dok su advokati iz cele Srbije štrajkovali prošle srede, četvrtka i petka.

Zbog obustave rada advokata ne održavaju se suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca.
Advokati koji paušalno plaćaju porez su nezadovoljni višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage nova poreska rešenja kojima su im nameti, kako tvrde, povećani za 40 odsto, a u nekim slučajevima i od 100 do 300 odsto.