Bez posla svaki šesti Beograđanin

Po najnovijim podacima sa Biroa 111.322 stanovnika Beograda je nezaposleno. Stručnjaci tvrde da je znatno veći broj onih koji su bez posla ili rade u sivoj zoni, a to dokazuje i podatak da se pre tri godine na popisu njih 129.087 izjasnilo kao nezaposleno.

Radnom mestu u prestonici, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, nada se čak 21.391 lice sa fakultetskom diplomom. Na posao čeka i 21.355 sugrađana sa završenom trogodišnjom školom, a 38.082 sa četvorogodišnjem obrazovanjem.
– Najduže na zaposlenje čekaju lica bez zanimanja i stručne spreme, maturanti gimnazije, servisni mašinski mehaničari, poljoprivredni tehničari za proizvodnju bilja, inženjeri arhitekture, doktori stomatologije, pravnici… S druge strane, oni koji imaju zanat u rukama lakše dolaze do posla – kažu u NSZ.

Najveća stopa nezaposlenosti od 22,7 odsto zabeležena je u aprilu 2012. godine, a prema poslednjem raspoloživom podatku iz ankete o radnoj snazi, sprovedenoj u oktobru 2013. godine, nezaposlenost u Beogradu iznosi 16,9 odsto. Statistika pokazuje da na evidenciji ima više nezaposlenih žena – 60.731, u odnosu na muškarce – 50.591.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da su rezultati popisa najrelevantniji, jer je njime obuhvaćena svaka jedinka, za razliku od ankete koja se radi na uzorku.

– Svako ko je nezaposlen može da se registruje na NSZ, jer uz to može da dobije i neke privilegije. Ja ne vidim da će uskoro moći da se reši toliki problem nezaposlenosti, jer ne vidimo neke konkretne ugovore za zapošljavanje, već samo memorandume koji su neobavezujući – kaže Nikolić.

Među onima koji dugo čekaju posao na birou je i Vladana N. (34), ekonomski tehničar.

– Posao na birou, uz kraći prekid, čekam već šest godina, za to vreme me niko nije pozvao za posao. Jedino dobro u tome je što imamo zdravstvenu knjižicu i jeftiniji prevoz – kaže Vladana.loading...