Čučković: Sve sam uradio za Obrenovac

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković izjavio je danas da 'vanredna situacija, kao formalno stanje, neće doprineti da se brže ili sporije uredi grad' .

Kako je rekao, u slučaju ukidanja vanredne situacije, službe koje rade na uklanjanju posledica poplave nastavitće da rade “istim tempom i kapacitetima”.

– Meni je, kao predsedniku opštine, značajno da uradimo sve da se promene konkretne stvari na terenu, formalizam mi nije u prvom planu – rekao je on za Televiziju B92, dodajući da je već urađeno ono što je bilo najvažnije, a to je da se 25.000 tona kabastog materijala odnese iz grada.

Upitan da li je prerano da se u Obrenovcu ukine vanredna situacija, Čučković je naveo da ne želi da idealizuje situaciju, ali da “normalizacija postoji u odnosu na ono što je bilo” i da će, kakva god da bude odluka (vlade), u Obrenovcu nastaviti predano da rade na daljem otklanjanju posledica poplava.

Podsećajući da je “katastrofa bila pre samo 25 dana”, on je ocenio da se “vidi napredak” i da za tako kratko vreme ni bolje organizovane i bogatije zemlje “ne bi uspele da grad dovedu u stanje u kome je danas”.

– Imali smo saobraćajnice koje su bile potpuno zatvorene jer su ljudi, nažalost, izbacili sve iz prizemlja svojih domova – rekao je Čučković i objasnio da, kad se tome dodaju i obijeni zidovi “to su vam iz svake kuće dva do tri kamiona” kabastog materijala.

Ističući da je “Vojska Srbije u najvećoj meri juče napustila grad”, on je naveo da su im ostavili veliki broj mašina i druge mehanizacije, kao i cisterni sa vodom za piće.

– Pre njihovog dolaska je bilo oko 25.000 tona kabastog smeća, naša je procena da je ostalo 5.000 tona, to će da iznesu službe Grada Beograda, zajedno sa komunalnim službama Obrenovca – rekao je Čučković, koji je najavio da će odnošenje tog preostalog otpada početi sutra.

Na pitanje kako vidi svoju odgovornost u događajima u Obrenovcu posle 13. maja, Čučković je odgovorio da je uradio sve što je mogao kao predsednik opštine.

– Lično mislim da je, od proglašenja stanja pripravnosti do samog potopa, bilo dovoljno biti u Kriznom štabu non-stop, raditi sve ono što je bila instrukcija države u tom trenutku, od evakuacije pojedinih naselja, organizovanja planske evakuacije tih naselja, škola, do pravljenja nasipa, ali očigledno da je sve to bilo nedovoljno s obzirom na količinu vode koja je došla – izjavio je Čučković.loading...