On je rekao da je pre tri meseca u Bukureštu razgovarao sa premijerima Kine i Mađarske o rekonstrukciji i izgradnji novog koloseka železničke pruge od Budimpešte prema Srbiji, koja bi omogućila i velike brzine vozova u Srbiji.

Predsednik Vlade Srbije u ostavci Ivica Dačić rekao je danas da je pozvao premijera Kine Li Kećijang da do kraja godine svečano pusti u saobraćaj most Zemun – Borča u Beogradu, čiji je Kina glavni finansijer.

– Pozvao sam kineskog premijera da donese odluku da ovogodišnji sastanak premijera Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope bude u Beogradu do kraja godine i da tom prilikom kineski premijer svečano pusti u saobraćaj ‘Kineski most’ – rekao je Dačić u razgovoru za Kineski međunarodni radio.

Premijer Srbije je u intervjuu za taj radio govorio dokle se stiglo u pregovorima sa kineskim partnerima o izgradnji brze pruge kroz Srbiju, o značaju kineskih investicija u Srbiji i o predstojećim izborima, a kao najveće dostignuće sadašnje Vlade Srbije naveo je otvaranje pregovora za članstvo u EU.

– Odnosi sa Kinom za nas su od izuzetnog značaja, imamo i potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu, naše zemlje su prijateljske zemlje – kazao je Dačić.

On je rekao da je pre tri meseca u Bukureštu razgovarao sa premijerima Kine i Mađarske o rekonstrukciji i izgradnji novog koloseka železničke pruge od Budimpešte prema Srbiji, koja bi omogućila i velike brzine vozova u Srbiji.

– Postoji i projekat o izgradnji jednog dela puta na Koridoru 11 ~ dodao je Dačić.

Prema njegovi rečima, Srbiji su najviše potrebna ulaganja u energetiku i infrastrukturu, kao i u poljoprivredu.

– Kineski premijer je rekao da Kina može da uveze gotovo sve što Srbija proizvede, i bilo je nekih razgovora na tu temu. Tu su i informacione tehnologije, telekomunikacije, automobilska industrija i druge. Mi i želimo da što više kineskih kompanija posluje u našoj

zemlji – naveo je Dačić govoreći o mogućnostima saradnje sa Kinom.

Na pitanje zašto Srbija više od godin dana nema ambasadora u Kini, Dačić je kazao da je to pitanje kadrovske politike i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

– Sigurno da Kina predstavlja naš politički prioritet, zato i mislim da u što skorijem periodu to pitanje treba rešiti. Nije Kina jedina zemlja gde nemamo ambasadora. Nemamo ambasadora ni u Sjedinjenim Državama, kao ni u drugim zemljama. Smatram da će to nova Vlada već na početku mandata rešiti – rekao je Dačić.

Upitan šta bi članstvo Srbije u EU značilo Kini i odnosima dve zemlje, Dačić je rekao da Srbija želi da bude član EU, ali istovremeno želi dobre odnose i sa Kinom i sa Rusijom i sa Sjedinjenim Američkim Državama.

– Kina i Rusija su naši tradicionalni prijatelji i članstvo Srbije može biti samo pozitivna činjenica u međusobnim odnosima. Uostalom, Evropska unija je i jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Kine – rekao je Dačić.

Na pitanje koliko mu znači kandidatura za Nobelovu nagradu za mir, Dačić je naveo da to nije imao na umu kada je učestvovao u dijalogu Beograda i Prištine pod pokriviteljstvom EU i da je briselski sporazum svakako značajan za stabilnost regiona, ali i za napredovanje Srbije ka EU.

– Za mene je sigurno velika čast što sam kandidat za Nobelovu nagradu, imajući u vidu da je to, posle dužeg niza godina, jedna lepa vest iz međunarodne zajednice, kad je reč o Srbiji. U svakom slučaju ja to nisam radio zbog Nobelove nagrade, ja sam to radio zbog Srbije – kazao je Dačić.

Govoreći o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji 16. marta, Dačić je rekao da parlament nije raspušten zbog loših rezultata već zato što je Srpska napredna stranka smatrala da treba da dođe do novog legitimiteta za reforme i ono što će se dogoditi u naredne četiri godine.

– Nakon izbora, Vlada će biti formirana na osnovu trenutnog raspoloženja građana, što će svakako dovesti do većeg legitimiteta i Vlada će na taj način moći da preduzme smelije i hrabrije korake – naveo je Dačić.