Deo Kumodraške ulice preimenovan u Bulevar Peka Dapčevića

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da je preimenovanjem dela Kumodraške ulice u Bulevar Peka Dapčevića, ispravljena velika istorijska nepravda.

– Ovo je prilika da odamo počast svima onima koji su dali živote za oslobođenje Beograda i da čuvamo uspomenu na njih –  rekao je Mali nakon otkrivanja ploče sa novim nazivom ulice u beogradskoj opštini Voždovac.

On je podsetio da je Dapčević komandovao za vreme borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu i da će danas ulicu u Beogardu dobiti i jugoslovenski general i državnik Koča Popović.

Mali je kazao da je Peko Dapčević bio prvi počasni građanin Beograda, a tu počast je dobio na prvu godišnjicu oslobođenja grada 20. oktobra 1945. godine. Na svečanom preimenovanju ulice, vence su kod table sa imenom Peka Dapčevića položili i predstavnici SUBNOR-a.

General Peko Dapčević bio je učesnik Španskog građanskog rata i Narodno-oslobodilačke borbe, general Jugoslovenske narodne armije, ambasador SFRJ i narodni heroj. Komandovao je Drugom proleterskom divizijom u borbama za oslobođenje Beograda.loading...