Dorćolci u panici: ZMIJA ‘paradira’ u sred Beograda

Beograđani su iskoristili lepo vreme da se prošetaju pored reke, a pojedinci su imalu 'sreće' da se susretnu sa zmijom, koja se na šetalištu 25. maj verovatno našla iz istog razloga.

Zmije se inače dosta retko viđaju u Beogradu, a pogotovu ne kad je hladnije vreme.

Mora da je lepo vreme i nju izmamilo iz skrovišta, piše Blic.rs.

Iako ovakvi neočekivani susreti izazivaju nelagodnost i strah, pogotovo za one koji pojavu zmija vezuju za divlju prirodu, nema razloga za paniku.

Na teritoriji Beograda obitava pet vrsta zmija i sve su neotrovne. Zmija se povlači i izbegava čoveka, ali ukoliko dođe do iznenadnog susreta, dovoljno je zastati, izbeći nagle pokrete i sačekati da zmija pobegne.

Zmije su u Srbiji zakonom zaštićene vrste, zabranjeno je njihovo ubijanje i narušavanje njihovih staništa. Ako neko od sugrađana naidje na zmiju, trebalo bi da obavesti Službu komunalne zoohigijene Veterinarske ustanove „Veterina Beograd” putem posebnog telefonskog broja 011/ 329-3099. Ekipa ove službe, koja je prošla poseban edukativni program Zavoda za zaštitu prirode Srbije, osposobljena je za hvatanje neotrovnih zmija u gradu, kao i za njihovo vraćanje u prirodnu sredinu, navodi se u saopštenju.