“DUŽNI SMO DA ČUVAMO SEĆANJE NA NJEGA”: Dimitrije Tucović VRAĆEN na Slaviju!

Spomenik je sada pristupačniji građanima.

Dimitrije Tucović
Wikipedia/Goldfinger

Bista vodje socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji, Dimitrija Tucovića vraćena je danas na Trg Slavija u Beogradu, postavljena na novi plato ispred Narodne banke Srbije, gde su je otkrili predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i direktor JKP “Pogrebne usluge” Dragan Baltovski.

Nikodijević je rekao da je spomenik sada mnogo pristupačniji gradjanima koji mogu da polože cveće i odaju mu poštu. spomenik je ranije bio a travnjaku u središtu tog trga, gde je tokom nedavne rekonstrukcije Slavije, postavljena fontana.

Drago mi je i što smo uspeli da završimo rekonstrukciju trga, ali i da vratimo spomenik pred samo obeležavanje stogodišnjice kraja Velikog (Prvog svetskog) rata koja će biti u novembru. Dimitrije Tucović je bio jedini političar u Srbiji koji je glasao protiv ratnih kredita, a onda otišao kao dobrovoljac u Prvi svetski rat da brani svoju zemlju, gde je izgubio život. Mi smo zato dužni da čuvamo sećanje na Dimitrija Tucovića, ali i na sve one događaje važne za istoriju našeg naroda – kazao je Nikodijević.

On je rekao da će ove godine manifestacijom “Dani slobode” od 20. oktobra do 1. novembra prvi put zajedno biti obeleženi Dan oslobodjenja Beograda u Prvom i u Drugom svetskom ratu.