Evo zašto ove subote prestonica postaje narandžasti grad

Beograd ima veliki potencijal za razvoj urbanog biciklizma – praktičnog, jeftinog, ekološkog i održivog načina transporta – ali neophodno je da se preduzmu dodatni napori da bi se povećala bezbednost biciklista i unapredila infrastruktura, zaključeno je na najavnoj konferenciji za novinare povodom drugog izdanja „Beograd Velograd“ festivala urbanog biciklizma, koji će biti održan u subotu, 14. juna od četiri sata popodne.

Očekuje se da će se na tradicionalnoj Narandžastoj biciklističkoj turi, koja počinje od Trga Republike, puno biciklista u naranžastom provozati kroz centar Beograda. Festival je podržala Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu. Na festivalu „Beograd Velograd” biće podeljena tri jedinstvena art bicikla ljudima koji su se istakli narandžastom bojom tokom Narandžaste biciklističke ture ili su posetili Festival.

“Posle velikog uspeha prošlogodišnjeg Festivala, Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu sa velikim zadovoljstvom podržala je i njegovo ovogodišnje izdanje i pomogla da ovaj važan događaj postane tradicionalan,” izjavio je Nj. E. Loran Stokvis (Laurent Stokvis), ambasador Kraljevine Holandije, i dodao da je “Holandija, sa svojih 19 miliona bicikala na 17 miliona stanovnika, jedna od svetskih lidera u urbanom biciklizmu sa korisnim praksama i znanjima, koja bi mogla da pomognu u razvoju urbanog biciklizma u Srbiji”.

“Urbani biciklisti Beograda, kroz svoja udruženja, trebalo bi da bliže sarađuju sa lokalnim vlastima u Beogradu da bi stvorili bolje uslove za biciklizam u prestonici Srbije. Svi su dobrodošli da nam se pridruže u subotu i očekuju ih različite edukativne i zabavne aktivnosti,” rekao je Ralf van der Zijden (Ralph van der Zijden), osnivač festivala „Beograd Velograd”. On je takođe rekao da: “Svi ljudi u organizaciji Festivala čvrsto veruju da će prošlogodišnji uspeh biti ne samo ponovljen, već i nadmašen”.

Drugi učesnici na konferenciji za medije bili su predstavnik volontera koji pomažu u organizaciji Festivala, kao i Beograđani koji koriste bicikl kao svakodnevni prevoz. Oni su govorili o razlozima zbog kojih su se priključili Festivalu, kao i o svojim iskustvima u vožnji bicikla u Beogradu, zašto oni koji bi mogli biciklom da idu od kuće do posla to i ne učine, i šta bi trebalo da se preduzeme da se to promeni.

Pored popularne Narandžaste biciklističke ture, za koju su svi beogradski biciklisti pozvani da se obuku u narandžasto i da provozajuu se biciklima od Trga Republike do Savamale. U Savamali će biti organizovane raznovrsne zabavne i edukativne aktivnosti – biciklistička modna revija, BMX kaskaderski šou, polo na biciklima, spora biciklistička trka, radionica za decu i prikazivanja filma „Bicikli pričaju priče” srpskog dokumentariste Milana Lisice. Pojedinci i organizacije koji su zainteresovani da diskutuju o načinima unapredjenja uslova za bicikliste u Beogradu zajedno sa više međunarodnih eksperata, pozivaju se da se pridruže konferenciji koja počinje u subotu u 10h ujutru u KC „Grad”.