Goran Vesić najavio je da će grad konačno preuzeti ‘Bus plus’

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će grad uskoro preuzeti "Bus plus" sistem bez bilo kakve naknade.

Gradska uprava je saopštila da je formirala radnu grupu koja treba da utvrdi novu tarifnu politiku za javni prevoz, jer postojeća, kako je rekao Vesić, ima „niz nelogičnosti”.

– Svako vozilo javnog prevoza će biti obezbeđeno kamerom, kako bi se smanjilo nasilje prema vozačima i putnicima – kazao je gradski menadžer i istakao da je nemoguće da građani očekuju da se besplatno voze u novim i klimatizovanim autobusima. On je dodao da će se prvi put u glavnom gradu brojati putnici u autobusima, kako bi se tačno utvrdilo koliko putnika se vozi na određenim linijama, i koliko je na njima autobusa potrebno. Vesić je rekao da je urađena javna nabavka za zoniranje buke u gradu i da će biti nabavljeni novi aparati koji će na pravi način regulisati nivo buke, jer postoje ozbiljne pritužbe građana. Prema njegovim rečima, grad Beograd u toku ove godine ostvariće dva ili tri javno-privatna partnerstva, a cilj je da se prvi projekat te vrste uradi za deponiju Vinča, jer je to „najneuređenija tačka ovog
dela Evrope”.

– Dogovoreno je da pripremu za tako veliki projekat uradi Evropska banka za obnovu i razvoj, da grad u međuvremenu uredi imovinsko-pravne odnose, planove detaljne regulacije, kako bismo bili spremni da već početkom sledeće godine raspišemo veliki međunarodni tender za upravljanje deponijom –  rekao je on. Gradski menadžer je dodao da se do sada javilo 13 zainteresovanih kompanija s kojima su obavljeni razgovori. Prema njegovim rečima taj projekat, vrednosti između 200 i 300 miliona evra, rešiće veliki ekološki problem, ali će i omogućiti gradu da ima dodatne prihode, proizvodnju struje, kao i otvaranje nekoliko stotina radnih mesta.