Gosti osmog internacionalnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf posetili su danas Andrićgrad u Višegradu u Bosni i Hercegovini.

Oni su obišli su Institut Ivo Andrić i bioskop „Doli Bel”, koji je prema rečima organizatora festivala i reditelja Emira Kusturice, jedan od retkih multipleksa „koji nije u šoping molu”.

Kusturica je kazao da će njegova škola filma u Andrićgradu početi da radi u narednih godinu dana i dodao da je plan da svi studenti te škole mogu da koriste i biblioteku Instituta.

Meksički reditelj Alfonso Kuaron kazao je da je i ranije pozivan na festival, ali nije imao vremena da dođe zbog projekata koje je radio, naročito zbog filma „Gravitacija”. On je dodao da mu se dopadaju i Drvengrad i Andrićgrad.

– Impresioniran sam, ali ono za šta sam najviše zainteresovan na ovom festivalu je da vidim šta rade ‘mladi majstori’, šta to radi nova generacija reditelja –  kazao je Kuaron.

Među gostima festivala su francuski reditelj Bertran Tavernije, australijski reditelj Vorik Tornton, iranski reditelj Bahman Gobadi, direktorka Britanske filmske akademije Amanda Nevil, francuska producentkinja Klodi Osar i generalni direktor filmskog festivala u Kanu Tijeri Fremo.

Za nagrade na festivalu, zlatno, srebrno i bronzano jaje takmiči se 17 mladih autora iz celog sveta. Festival će trajati do 26. januara.

 loading...