Ilić: Tonu zgrade na Karaburmi i Zvezdari, a inspekcije ćute

Oko trećine Beograda danas nema kanalizaciju, nekoliko zgrada na Karaburmi i Zvezdari tonu, a lokalne inspekcijske službe tolerišu gradnju na plavnom području, izjavio je večeras ministar za vanredne situacije Velimir Ilić.

Ilić je u parlamentu rekao da je prethodne gradonačelnike Beograda upozoravao na klizišta Duboka i ona duž Save, da im je poslao kompletne projekte kako bi se taj problem rešio zbog Koridora 11 čija trasa tuda prolazi.
– Oni su doneli odluku – prešli na drugu obalu i rekli – nemamo vremena. Da li verujete da projekat regulisanja korita Kolubare, posle izmeštanja i pomeranja kopova, nije završen i da je samo delimično urađen, da su 2010. godine prekinuti radovi – rekao je Ilić.

On je podvukao da je pet puta upozorio rukovodstvo Beograda da se uradi kanalizacija Umke i da se bar 30 do 40 odsto smanje klizišta zato što svako dvorište ima od tri do pet septičkih jama, a Umka i danas nema kanalizaciju.

Ilić je dodao da su ozbiljni problemi u Ovči, Borči, Kaluđerici, Umci… i da oni moraju da se rešavaju kao i da je neophodno da se uvede red i vodotokove.

Ministar je ukazao i da se gradi u plavnim području, da to na lokalu svi tolerišu, a lokalne inspekcijske službe dozvoljavaju.

– Na Karaburmi i na Zvezdari je napravljeno nekoliko zgrada u prethodnih četiri, pet godina koje tonu, i zbog toga su svaki dan građani dolazili kod mene u ministarstvo. Data je dozvola da se prave zgrade na sred klizišta i pored upozorenja – istakao je ministar i podsetio da parlament ima i kontrolnu ulogu.

– Zna se tačno svako klizište. Obeleženo je gde ne sme da se gradi, i zna se tačno koij je bedem propao. Svi treba da učinimo napor da to rešimo – zaključio je Ilić.