Kancerogene materije već mesecima stoje usred Beograda, a gradska vlast ćuti (FOTO)

Svakodnevno Beograđani prolaze pored zgarišta u kome su nekada kupovali odeću i kozmetiku. Sada je od te robe ostala samo hrpa otrova kojoj se plaše da priđu i oni zaduženi da to očiste!

Pijaca Depo u Bulevaru kralja Aleksandra zahvatio je požar 23. avgusta ove godine. Radnici su ostali ne samo bez robe, već i bez tezgi i mesta gde bi radili. Strpljivo su čekali gotovo mesec dana, do 18. septembra, kada su se okupili ispred Skupštine, gde su apelovali na Aleksandra Vučića da budu smešteni u treću halu Depoa koja nije izgorela, dok se ne renovira ostatak pijace.

U međuvremenu, možete ih naći svakog dana u podne ispred zgarišta ovog tržnog centra, gde skupljaju potpise građana kako bi se napokon nešto uradilo sa đubretom i kancerogenim materijama koje i dalje stoje tu.

– Već skoro dva meseca je prošlo od požara, a nismo se pomerili ni milimetar u rešavanju našeg problema! Na desetine satanaka sa direktorom Pijačne uprave, nekoliko sastanaka sa direktorom GSP-a, nekoliko sastanaka sa predsednicima opština Zvezdara i Vračar, razgovor sa poslaničkom grupom SNS u skupštini grada, razgovor sa zaštitnikom građana Beograda, otvoreno pismo predsedniku vlade Aleksandru Vučiću, potpisi oko 20000 Beograđana za podršku obnove Depoa, prijem kod ministarke Zorane Mihajlović i na kraju prijem kod predsednika poslaničke grupe SNS u skupštini grada Aleksandrom Jovičićem. Svi su oni nešto obećali ali niko još nije ništa ispunio – rekli su nam ogorčeni radnici.

– Direktor JKP Gradske pijace Ivan Sočo je obećao de će počistiti izgorele hale jedan i dva a da će zajedno sa čišćenjem početi sa sređivanje hale 3 u kojoj bi mi privremeno radili do sanacije celog objekta. Sa čišćenjem je krenulo ali je ubrzo i stalo jer je po mišljenju radnika koji su čistili nije bezbedno dalje čiščenje. Sređivanje hale 3 nije ni započelo! – žale se ljudi koji nemaju gde da nastave sa svojim radom, dodajući da su od direktora GSP-a Željka Milkovića i direktora Gradskih pijaca dobili samo pusta obećanja da će pijace ustupiti svoja mesta svim radnicima Depoa.

– Gradonačelnik Beograda je obećao samo da će nas primiti i razgovarati sa nama ali se brzo predomislio i uputio nas na neke druge institucije. A da ne pričamo o tome što za skoro dva meseca se nije udostojio da obiđe to zgarište u centru grada a sećamo se svi kako je se u predizbornoj kampanji pojavljivao i kad se neki kontejner zapali – očajni su radnici.

Podsetimo, gradonačelnik Beograda Siniša Mali obećao je da će radnicima biti omogućeno da se u najbržem mogućem roku vrate u svoj tržni centar:

– Ja ne mogu da prihvatim pritisak da oni sada traže nešto što nije sigurno, jer moramo da vodimo računa o bezbednosti. Dali smo im mogućnost da na bilo kojoj lokaciji Gradskih pijaca koriste tezge besplatno kako bi zaradili novac – rekao je Mali novinarima u Zemunu 18. septembra.

Pored svega toga, radnici, ali i građani strahuju od potencijalno kancerogenih materija koje i dalje stoje na zgarištu:

– Tamo su ljudi, pored obuće i odeće, prodavali i kozmetiku. Sve je to otišlo u požaru, a kancerogene materije stoje. Čak i radnici čistoće ne žele da to očiste jer se boje za svoju bezbednost – rekao nam je čovek koji već godinama prodaje sitnice ispred ovog tržnog centra.

– Svi su nešto obećali, i svi su nas i prevarili, tako da sve više smisla ima naša sumnja da je požar zapravo podmetnut. Svi pričaju o nekim tenderima i projektima, a niko se nije setio da prvo vidi koliko ovaj izgoreli, finansijski uništen i ponižen narod može da izdrži pusta obećanja. Naša jedina nada su trenutno Beograđani koji su na našoj strani, što pokazuje i cifra od 2.000 potpisa na peticiji „Spasimo TC Depo”. Međutim, volja građana i radnika očigledno ne znači ništa našoj vlasti da uradi pravu stvar – zaključiju besno radnici izgorelog Depoa.

 loading...