Kutak za najmlađe: Beograd bogatiji za još jedno igralište na Kalemegdanu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali danas je na Evropski dan parkova otvorio dečje igralište na Kalemegdanu i tom pilikom poručio da će Grad nastojati da osniva i uređuje što više parkova i igrališta.

 

– U Beogradu postoji 58 parkova, od kojih je najveći ovaj na Kalemegdanu i želja mi je da na sledeći Evropski dan parkova imamo što više uređenih parkova i igrališta na kojima bi deca aktivno provodila vreme – rakao je Mali.

On je dodao da je u proteklih godinu dana u Beogradu napravljeno osam dečjih igrališta.

Igralište na Kalemegdanu, kod paviljona “Cvijeta Zuzorić” prema rečima idejnog tvorca Jovana Jelovca, osnivača Beogradske nedelje dizajna, napravljeno je po visokim ekološkim i bezbednosnim standardima.

Igralište je izgrađeno tako da podseća na brod, uzdignuta su tri “ostrva” nepravilnog oblika oko kojih su čvrsti zastori napravljeni od ferobetona, kako se deca ne bi povredila pri padu.

Ugrađeno je 14 rekvizita za igru, koji su stigli iz Finske, zbog čega je otvaranju prisustvovao i finski ambasador u Beogradu Peka Orpana.

– Mi u Finskoj smo poznati po obrazovanju, a deo tog obrazovanja počinje pre škole, kada se deca igraju i vežbaju, zato su ovakva igrališta važna – rekao je ambasador.

Izgradnju igrališta finansijski je podržla Naftna industrija Srbije (NIS), kroz projekat saradnje s Gradom, a radove je izvel Javno preduzeće “Zelenilo Beograd”.loading...