NAGLEDAJTE GA SE DOK JOŠ MOŽETE: Beograd uskoro ostaje BEZ “POBEDNIKA”

Radovi na sanaciji Meštrovićevog „Pobednika“ počeće sredinom naredne godine i tada će beogradski simbol biti skinut s postolja.

Pobednik
Wikipedia/TermlessPlayer4

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda raspisao je tender za izradu projekta statičke sanacije, koji je okončan prošle nedelje, a posao je dobio Građevinski fakultet.

Skulptura je poprilično propala. Postoji više naprslina. Zbog toga će biti potrebno da se „Pobednik“ skine s postolja, što je veliki poduhvat. Trebalo bi napomenuti da ni plato na kojem se spomenik nalazi nije dovoljno čvrst – kaže za „Alo!“ Olivera Vučković, v. d. direktora Zavoda.

 Iako je „Pobedniku“ neophodna sanacija, u Zavodu tvrde da bezbednost posetilaca Beogradske tvrđave nije ugrožena.
Bronzana skulptura ima oštećenja u vidu pukotina, mnogobrojne rupe od metaka i iskrivljenu „plintu“ na kojoj stoji. Postoje i značajna oštećenja na kamenom kapitelu ispod skulpture, ali situacija je pod kontrolom – objašnjava Nevenka Novaković, arhitekta konzervator, viši stručni saradnik Zavoda.

Ona dodaje da će spomenik biti saniran i rekonstruisan, uz poštovanje najstrožih principa i sa maksimalnom posvećenošću stručnjaka.

Takođe, na platou u neposrednoj blizini spomenika biće postavljena privremena konzervatorska radionica za radove na skulpturi, pa neće biti potrebe za prenošenjem „Pobednika“ na drugu lokaciju.

U okviru projekta biće urađena statička sanacija spomenika, konzervacija kamenog postamenta i stuba, kao i projekat konzervacije bronzane skulpture, ističe Novakovićeva i napominje da je planirana i izrada skele, koja će služiti za bezbedno spuštanje i vraćanje skulpture.

Čekaju se dozvole

Olivera Vučković ističe da će radovi početi nakon završetka projektne dokumentacije, dobijanja neophodnih dozvola i obezbeđivanja sredstava.

Ukoliko se obezbede sredstva i ako sve prođe kako treba, po nekim procenama radovi bi trebali da počnu u drugoj polovini 2019. godine – kaže direktorka Zavoda.