Nema kraja brigama za Obrenovčane: Novi problemi posle poplava

U nekoliko obrenovačkih naselja, zbog problema sa kanalizacijom i pojavom fekalne vode danas je preporučeno građanima da u narednih 72 sata ne obilaze svoju imovinu.

U tom gradiću koji su pre više od dve sedmice zahvatio razorne poplave, situacija se polako normalizuje a najveći problem, uz kanalizaciju, predstavlja odnošenje velikih količina stvari koje je poplava pretvorila u đubre.
Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže da u nekoliko naselja zbog toga što imaju fekalne vode nije preporučljivo da se u njima boravi u narednih sigurno 72 sata.

Čučković je apelovao na građane da ne dolaze i izbacuju stvari iz kuća i drugih objekata “jer taj prostor mora da se od strane ministarstva zdravlja tretira adekvatnom hemijskim tretmanom”.

“U naselju Braće Jugović, pošto je dublja voda, još uvek postoje uginule životinje…od pasa i mačaka, pilića…i to tretiramo sutra jer mora da se povuče voda da bi moglo da se priđe i da se sve što je uginulo odnese”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, paralelno će se vršiti odnošenje mrtvih životinja i tretiranje područja hemijskim preparatima od strane službi Ministarstva zdravlja.

“To su naselja Sslivice, Braće Jugović u Dudovima, ulica Ace Simovića do Savske, ulica Zapreških partizana i naselje Mirak u kojima sad trenutno ne treba da budu ljudi koji su došli da sređuju kuće”, rekao je Čučković.

On je objasnio i da će taj prostor u narednih 72 sata biti intenzivno tretiran svim mogućim preparatima a nakon toga će nadležni dati procenu stanja na terenu.
Čuckovic je, apelujući na meštane tih naselja da slušaju uputstva kriznog štaba rekao i da “imamo gotovo 90 odsto opštine u kojoj ima tehnička voda i radi kanalizacija i ima struje”.

“Počeo je da radi gradski prevoz …ali u ovim naseljima potpuno je neuslovno za boravak građana…i ovde nije med i mleko već mukotrpan rad i neophodna nam je svaka vrsta pomoći pre svega za odnošenje kabastog smeća”, rekao je on.
On je naglasio i rešenjavanje centralnom problema – glavnog kolektora koji se urušio zbog poplave i koji su danas obišli stručnjaci iz preduzeća “Ivan Milutinović” koji su pre tri decenije radili taj projekat.

Čučković je naveo i da oni koji su evakuisani a ne mogu da se vrate u svoje kuće i stanove u Obrenovcu mogu biti smešteni na četiri lokacije – u hotelu, kasarni, barakama uz termoelektranu “Nikola Tesla” i Gerontološkom centru.

Čučković je apelovao na gradski sekretarijat za socijalnu zaštitu da poveća broj ekipa kako bi se izvršila jasna procena ko gde treba i može da bude smešten jer “opština nije stručna da odredi da li neko može da bude u hotelu ili kolektivnom smeštaju, u kasarni ili baraci”.

Na prostoru centralnih gradskih ulica u Obrenovcu i dalje su velike količine raznog otpada koje se odnose raznim kiamionima, voda se u velikoj meri povukla mada je imaa u pojednim delovima neprijatan miris se i dalje oseća u vazduhu.