Nema više zgrade Beka: Evo šta će se graditi ispod Kalemegdana

Grčka kompanija Lamda development saopštila je danas da je ušla u posed poslednje trećine zemljišta nekadašnje fabrike tekstila Beko, ispod Kalemegdana, u Beogradu, oko koje je sedam godina vođen spor.

U saopštenju se navodi da je presudom Privrednog apelacionog suda kompanija dobila parcelu kupljenu 2007. godine. čime su stvoreni uslovi za početak izgradnje savremenog stambeno-poslovnog kompleksa za više od 200 miliona evra.

U Lamdi se završava glavni projekat na osnovu izdate lokacijske dozvole, a idejni projekat je uradila londonska firma “Zaha Hadid arhitekts”.

Kompleks na 140.000 kvadratnih metara činiće moderne stambene zgrade, galerija, poslovni deo, hotel s pet zvezdica, kongresni centar, prodavnice i robna kuća.

Lamda podseća da je posle kupovine imovine fabrike Beko na Dorćolu 2007. godine za 55,8 miliona evra, utvrđeno da se na jednoj od tri parcele vodi spor koji se nije spominjao u dokumentaciji koju je država dala pre aukcije.

Uprkos nemogućnosti da godinama uđe u posed trećine zemljišta, Lamda je u pripremu uložila više od 10 miliona evra – za izradu projekata, planova i raščišćavanje parcele.

Kompanija poseduje lokacijsku dozvolu koja potvrđuje projekat, arhitekturu, visine, gabarite, granice građevinskih parcela, indeks izgrađenosti i zauzeće, a sledeći korak je prijava radova.

“Lamda development” je u vlasništvu grčkog milijardera, privrednika Spirosa Lacisa čija je imovina 2012. bila rpocenjena na 2,6 milijardi dolara. On je sin pokojnog grčkog brodovlasnika Janisa Lacisa.

Lacis i njegova porodica su vlasnici većine deonica banke “EFG Bank European Financial Group” registrovane u Luksemburgu, banke “EFG International” koja posluje u 30 zemalja sveta, zatim 42 odsto deonica nafte kompanije “Hellenic Petroleum”, kompanije za razvoj nekretnina u Grčkoj i Jugoistočnoj Evropi “Lamda Development” i drugih firmi.

Od većih objekata, “Lamda Development” je u Atini i Solunu izgradila tri trgovinska centra, a gradi i poslovne zgrade druge vrste i stambena naselja.