Nova pravila u prevozu: Od sutra nema više pojedinačne karte

Osnovna karta u vozilu Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd od 1. februara biće vremenska karta od 90 minuta i koštaće 89 dinara.

Kako se podseća u saopštenju Bus plusa, u nedelju će stupiti na snagu novi cenovnik i pravilnik o tarifnom sistemu u javnom prevozu, a najvažnije izmene odnose se na način dopunjavanja papirnih nepersonalizovanih kartica, kao i na vrste karata koje će putnici imati na raspolaganju.

Papirna nepersonalizovana kartica, koja košta 40 dinara, moći će da se koristi jednokratno – za dopunjavanje dnevne (280 dinara), trodnevne (720) ili petodnevne (1.100) dopune.

Karte važe 24 sata, 72 sata, odnosno 120 sati i to od momenta kada se dopune na kiosku, osim u noćnom saobraćaju od ponoći 4.00.

Na slipu koji kupac dobije prilikom kupovine karata biće jasno naznačeno do kog datuma i vremena kartica važi.

Papirnu nepersonalizovanu karticu više nije moguće dopuniti kreditom sa željenim iznosom, ali će svi putnici koji na tim karticama već imaju kredit, moći da ga iskoriste do momenta isteka njenog važenja od tri meseca.

Vremenska karta od 90 minuta može da se koristi u više vozila tokom njenog trajanja, a potrebno je da se očita prilikom svakog ulaska, odnosno presedanja u drugo vozilo.

Za korišćenje vremenske karte od 90 minuta ne bira se nikakva opcija na validatoru, već se očitava nepersonalizovana kartica, dopunjena kreditom u željenom iznosu.

Plastičnom nepersonalizovanom karticom je osim osnovne vremenske karte od 90 minuta, moguće očitati i jednodnevnu, trodnevnu ili petodnevnu kartu, isključivo izborom opcije na validatoru. Prilikom uplate kredita od 900 i više dinara na nepersonalizovanu plastičnu karticu, dobija se bonus od 100 dinara.
Putnici će kao i do sada moći da kupe papirnu kartu kod vozača, koja važi za jednu vožnju i košta 150 dinara.

Izmenom Pravilnika o tarifnom sistemu za sve personalizovane kartice omogućeno je plaćanje dopune od 365 dana, osim za kartice za nezaposlene koje imaju oznaku P15.

Osobe starije od 65 godina mogu od 25. januara 2015. da kupe godišnju kartu po ceni od 407 dinara, a koja će važiti od dana kupovine do 31. decembra 2015. godine, piše u saopštenju.