Oprez: Ada Ciganlija zagađena ‘pliva’ u đubretu

Voda na najpoznatijem beogradskom kupalištu više je nego zagađena, a na obali je nagomilan otpad koji je izvučen iz vode. Uprkos tome, mnogi se bezbrižno kupaju u prljavoj vodi

Beogradsko more i ovog leta je okupilo mnogo ljudi. Kupanje na Adi Ciganliji koje je do skoro bilo strogo zabranjeno, sada je postalo glavna atrakcija, iako je voda vidno zagađena, piše Telegraf.

Mnogo je onih koji letnje dane na Adi provode van vode i to se za sada čini kao najbezbedniji način rekreiranja na velikim temperaturama, jer je voda poprilično zagađena.

Velike površine vode prekrivene su đubretom i travama, a pošto takav prizor ne uliva mnogo poverenja da je voda bezbedna za kupanje, mnogi se često odriču kupanja i uživaju u drugim mogućnostima letnjih rekreacija koje Ada nudi.

– Ne usuđujem se da plivam jer sam prošle sezone imala blagu urinarnu infekciju nakon kupanja u Adi. Od tada sam veoma oprezna – kaže sugrađanka M. J. i dodaje da se na Adi pojavljuje samo zbog dobog društva, sunčanja i dobre muzike.

Iako je početak sezone, očekuje se da će u skorije vreme optad iz vode i sa obale da bude uklonjen. Gradski zavod za javno zdravlje kaže da nema razloga za brigu.

– Prema najnovijim rezultatima ispitivanja obavljenim u laboratorijama Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, kvalitet vode Savskog jezera zadovoljava, kako domaće standarde, tako i evropske norme i bezbedna je za kupanje i rekreaciju. Kao i svake godine, savetujemo kupače na Savskom jezeru da se obavezno istuširaju nakon izlaska iz vode, s obzirom da se radi o prirodnoj vodi koja se ne prečišćava i ne dezinfikuje – rekla je za Telegraf dr Ivana Ristanović-Ponjavić.

Ukoliko se oslonimo na rezultate poslednjih istraživanja vode Savskog jezera, i dalje nam ostaje da se susrećemo sa činjenicom da su voda i obala u jako lošem stanju. Na određenim deonicama plaže se nalazi nagomilan otpad koji je prethodno izvađen iz vode, ali uprkos tome ima mnogo sugrađana kojima ne smeta kupanje u prljavoj vodi.