Otkriven spomenik ruskom caru Nikolaju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkrio je danas spomenik caru Nikolaju II Romanovu u ulici kralja Milana u Beogradu.

On je poručio da Beograd ovim dobija još jedan novi simbol starog prijateljstva, mesto na kome će se građani susretati, sastajati i podsećati na vrednosti zajedničke istorije.

– Ovaj spomenik u srcu Beograda sija u slavu cara mučenika Nikolaja II kao znak večne pobede dobrote i pravde vladarske i ljudske žrtve za vrednosti veće od čoveka i cara, veće od života – rekao je predsednik Nikolić dodajući da će spomenik “sijati zanavek”.

Predsednik je napomenuo da je spomenik delo najpoznatijih ruskih skulptora Andreja Kovačuka i Genadija Pravotvorova i beogradskog arhitekte Janka Krstića koji je osmislio ambijent u kome će spomenik stajati.

– Ovde ćemo lakše ocenjivati prijateljstva u svom životu, učeći na primeru iskrene odanosti poslednjeg ruskog cara prema Srbiji – ocenio je predsednik Republike.

Nikolić je rekao da uz niz značajnih spomenika podignutih u slavu ruskih saboraca u oba svetska rata, Beograd danas među svoje najlepše istorijske priče sa zahvalnošću i čašću upisuje i spomenik ruskom caru Nikolaju II Romanovu poklon ruskog istorijskog društva, dar Ruske federacije Srbiji.

“Kao da je jedna ruka ispisivala stranice istorije Srbije i Rusije. Bez obzira na vreme i mesto, bez obzira na oblik društvenog uređenja, na to ko je na vlasti i kako se ta vlast naziva, borba za slobodu, često za goli život i biblijsko stradalaštvo u tome zajedničke su karike u svetom lancu trajanja sprskog i ruskog naroda, Srbije i Rusije” rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, jedna od tih tragičnih karika jeste sudbina cara Nikolaja II i njegove porodice.

Čin osvećenja spomenika obavili su patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i patrijarh srpski Irinej.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su brojni građani i novinarske ekipe, vladike, ministar Velimir Ilić, gradonačelnik Siniša Mali, ambasador ruske federacije Aleksandar Čepurin, gradski menadžer Goran Vesić, i drugi.loading...