Pančevci, pažnja: Opasnost zbog izlaganja štetnim materijama

Partija Zeleni Srbije upozorila je danas da azotni oksidi u Pančevu mogu da izazovu kisele kiše i da imaju štetne efekte po respiratorni sistem ljudi.

Kako se navodi u saopštenju, iako nadležni organi kažu da azotni oksidi nisu prouzrokovali povećano zagađenje u Pančevu, stanovništvo u blizini izvora zagađenja je u opasnosti zbog izlaganja štetnim materijama.

Dva dimnjaka u HIP „Azotari” danima ispuštaju žuti i narandžasti dim, a gradski monitoring je prethodnih dana izmerio značajno povećanje azotnih oksida u Starčevu.

Inspekcija je obavila vanredni inspekcijski pregled u toj fabrici, ali je opet utvrdila da nije bilo nepravilnosti u radu Azotare, da su emisije azotnih oksida bile u okviru projektovanih vrednosti.

– Emitovani sumpor dioksid (SO) i azotni oksidi (NO) u atmosferi, dolaskom u dodir sa amonijakom (NH), mogu da oksidiraju i da se pretvore u kiseline. A kiseline, nakon taloženja, menjaju hemijski sastav zemljišta i površinskih voda i time oštećuju ekosisteme. I takva kisela kiša na zemljište, faunu, floru i vodene površine donosi razblaženu sumpornu, sumporastu i azotnu kiselinu – kazala je predsednica pačevačkog odbora partije Violeta Jovanov Peštanac.

Najštetnija posledice toga su, između ostalog, smanjenje vitalnosti drveća, uništavanje i oštećenja šuma, propadanje ribljeg fonda, smanjen diverzitet drugih životinjskih vrsta u vodotocima, oštećenja i degradacija plodnog zemljišta.

– Nažalost, bez čistog vazduha, vode i zemljišta nema ni jake ekonomije, jer zagađenje košta, a plaća se novcem i onim što nam je najdragocenije – zdravljem. Zagađenje najviše košta zdravlja građane i građanke Pančeva – dodala je ona.