POČEO JE ZIMSKI RED VOŽNJE: Evo šta to znači za korisnike GRADSKOG PREVOZA u Beogradu

Kao i svake godine, zimski red vožnje u javnom prevozu Beograda startuje po završetku godišnjih odmora i sa polaskom u škole.

gsp trolejbus
Petar Marković

Kako je za Beoinfo pojasnio dr Jovica Vasiljević, vršilac dužnosti sekretara za javni prevoz, broj vozila je optimalan i u skladu sa izmenama režima saobraćaja.

U Beogradu trenutno ima dosta radova na saobraćajnicama, što je dobro s obzirom na to da ćemo imati bolju i prilagođeniju infrastrukturu. U skladu s tim, ovogodišnji zimski red vožnje prilagođen je radovima. Ukupan broj vozila kako glavnog gradskog prevoznika tako i privatnih operatera, iznosi 1.324, odnosno 1.355 ako se ubroje i prikolice tramvaja. Ova brojka biće veća kako se radovi budu okončavali – istakao je Vasiljević.

Preciznije, od ukupnog broja vozila, 1.086 je autobusa, 31 minibus, četiri elektrobusa, 94 trolejbusa i 106 tramvaja bez prikolica.

Svi operateri prijavili su potreban broj vozila, što znači da imaju oko deset odsto vozila u rezervi u odnosu na one operativne i aktivne – naveo je Vasiljević.

Iako kolokvijalno nosi naziv „zimski”, ovaj red vožnje znači tek uvertiru u predstojeće pripreme za zimu. Broj vozila je naprosto povećan u odnosu na potrebe letnjeg perioda, a tek od druge polovine oktobra počinje ozbiljna koordinacija i pripreme da operateri prilagode potrebe predstojećim zimskim uslovima.loading...