PRAJD ŠETNJA BEOGRADOM: Za kraljicu parade proglašen MUŠKARAC u SRPSKOJ ŽENSKOJ NOŠNJI (FOTO GALERIJA)

Učesnici beogradske Parade ponosa, pod sloganom "Reci DA", prošetali su centralnim ulicama Beograda i nešto posle 15 časova stigli u Studentski park.

BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Šetnja je protekla mirno, a obezbedjivao je manji broj policajaca nego prethodnih godina.

Povorku je predvodila premijerka Ana Brnabić, a u Paradi su učestvovali i minitar za rad Zoran Đorđević i ministar za državnu upravu Branko Ružić. U povorci su bili i ambasadori SAD Kajl Skot, Francuske Frederik Mondoloni, Norveške Arne Sane Bjornstad, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Tokom šetnje, gradjani su sa pojedinih terasa bacali konfete, a učesnici su nosili balone i zastave duginih boja.

Medju posmatračima Parade, kod zgrade Beogradjanka, bio je lider udrženja nestalih Srba na Kosovu Simo Spasić koji je nosio transparent “Žrtve u Metohiji optužuju Haradinaja komandanta brigade Dukadjini”.

Povorka je krenula sa Trga Slavija nakon što je kuma Prajda, novinarka Suzana Trninić, Paradu ponosa zvanično proglasila otvorenom.

Ja da ćutim ne mogu, ja duboko verujem da su svi ljudi rodjeni jednaki i da ne sme niko nikoga da diskriminiše po bilo kom osnovu – kazala je Suzana Trninić.

Prethodno je proglašena i nova kraljica Parade, Dita von Til, koja se pojavila u srpskoj narodnoj nošnji i rekla da je svojim izgledom želela da pokaže da je “ljubav tradicionalna vrednost”.loading...