Protest: Advokati šalju poruku Vučiću – ‘ne dajte da Vas brukaju nekompetentni’

Advokatima koji protestuju u Nemanjinoj ulici pridružili su se i beogradski taksisti, pa je usled gužve blokiran saobraćaj u Nemanjinoj i ulici Kneza Miloša.

Advokatska komora Srbije procenjuje da se na protestu okupilo oko 4.000 advokata iz cele Srbije. Advokatura, kako je rečeno na skupu, želi da skrene pažnju Vlade Srbije na svoje zahteve, kao i da pokaže Ministarstvu pravde da advokati ne rade krišom i da nisu u sudnicama, već da se protest nastavlja.

Na protestu su istaknute parole: „Tebi su ruke u medu”, „Neznanje ne opravdava”, „Bogat, bogatiji, notar”, „Dok Ustav ne važi, mi smo na straži”.

Advokati ističu da su voljni da pregovore nastave sa kim god treba.

– Ovde je više hiljada advokata, Aleksandre Vučiću ne dajte da Vas brukaju nekompetentni – rekao je predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević, koji je izneo niz primedbi na račun ministra pravde Nikole Selakovića.

Đorđević je rekao da advokati traže „nekog razumnog” i da će takvom vrlo brzo objasniti gde je prema njima učinjena greška.

– Za pet minita rešiće se problem, ocenio je on.

U trenutku kad je Đorđebvić pominjao ministra Nikolu Selakovića, okuljeni su skandirali: “Ostavka, ostavka!”

Skup je nazvan „Ćutanjem na ćutanje”, a, osim kratkih obraćanja Šoškića i Đorđevića, nisu predviđeni drugi govori, dok, kako navode, vlasti na njihove zahteve ćute.

– Na uglu Nemanjine i Kneza Miloša saobraćaj je totalno neprohodan, kolona vozila stoji u mestu, a putnici su izašli iz gradskih prevoza i nastavili peške – kaže jedan od učesnika u saobraćaju.

Zbog ovog protesta nije fuknkcionisao gradski prevoz u ovom delu grada.

Vozila na linijama 2, 3, 7, 9l, 12, 40, 41, 23, 37, 74, 78 i 83-  nisu saobraćala.

Nezadovoljni statusom, advokati ne odustaju od svojih zahteva!

– Nastavljamo protest sa obustavom rada, do ispunjenja svih zahteva advokature – izričit je advokat iz Beograda!

Podsetimo, advokati zahtevaju smanjenje osnovica za paušalno oporezivanje, da se po hitnom postupku izmene odredbe Zakona o javnom beležništvu, Zakon o prometu nepokretnosti, Zakon o izmenama i dopunama zakona o vanparničkom postupku i Zakon o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa. Pored ovoga, advokati traže i smenu ministra pravde, Nikole Selakovića.

 loading...