PROTEST STANARA SMRDLJIVIH ZGRADA: ‘Otrovni zidovi na doživotni kredit’

Oko 200 stanara novobeogradskog naselja Dr Ivan Ribar šetalo je u znak protesta do bloka 44 i nazad zbog toga što im još nije rešen problem u vezi sa prisustvom štetnih isparenja i kancerogenih materija u zidovima stanova koje im je prodala Građevinska direkcija Srbije.

– Tražimo od ministarstva i Građevinske direkcije Srbije da ili raskinemo ugovor tako što će nam vratiti kompletne naše troškove koje smo do sada uložili u stanove ili da u potpunosti saniraju otrovne materije u zgradama – ističe Biljana Đukanović, predsednik stanara otrovnih zgrada.

Okupljeni građani nosili su transparente „Otrovne zgrade: rasprodato”, „Otrovni zidovi na doživotni kredit”… Prošla su četiri meseca od kako je dobijena zvanična potvrda o štetnim materijama u zidovima zgrade u ulici Mileve Marić Ajnštajn br. 80, 82, 100 i 102 , a kako stanari navode njihov problem još nije rešen.

– Građevinska direkcija Srbije većini stanara ne plaća bilo kakvu naknadu – mesecima se sami brinemo za smeštaj, plaćamo duple račune i rate zakredit.

U svakoj dodatnoj ponudi mi smo dodatno oštećeni.

Direkcija potpuno zanemaruje na hiljade evra koje smo uložili i stan po useljenju, život proveden u otrovnoj sredini, dugotrajnu izloženost stresu, ugroženost ljudskih prava, kao i pravapotrošača – piše u saopštenju stanara.