Provedite dan na ruti genija – Putevima Nikole Tesle kroz Beograd

Kako je Tesla 'pravio gromove'? Na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje? Kako se meri jačina struje ili natera varnice da skoče od jednog šiljka do drugog? Kako sagrađenu elektranu povezati u sistem? Sve ovo i još mnogo toga možete saznati na nesvakidašnjoj ruti Putevima Tesle kroz srpsku prestonicu.

Za sve poštovaoce lika i dela velikog svetskog genija Nikole Tesle Turistička organizacija Beograda i agencija „Glob Metropoliten tours” nude nešto sasvim novo. Prošetajte stazom koju je naučnik utabao prilikom svog jedinog boravka u srpskoj prestonici.

Obilazak počinje u muzeju Nikole Tesle koji čuva najveću zbirku dokumenata, knjiga, časopisa, fotografija i drugih ličnih predmeta velikog naučnika. Osim ovoga, posetioci mogu da vide i urnu sa Teslinim posmrtnim ostacima, kao i da isprobaju neke od Teslinih pronalazaka.

Tura se zatim nastavlja na Elektrotehničkom fakultetu koji prvi put otvara svoje stogodišnje kabinete za organizovane posete. Osim ovoga, u holu vakulteta postavljena je izložba „Teslina vizija interneta” posle koje ćete se zapitati da li je čovečanstvo još početkom XX veka moglo da dobije deo informaciono-komunikacionih tehnologija koje danas znamo pod imenom internet.

Gosti će biti u prilici da u kraćoj vožnji do Muzeja nauke i tehnike čuju veliki broj anegdota iz života čuvenog naučnika kao id a saznaju detalje o njegovom odnosu sa Edisonom, Pupinom, Srbijom… Zgrada Muzeja nauke i tehnike nekada je bila prva javna central za proizvodnju električne energije u kraljevini Srbiji. Sada deo stalne postavke muzeja govori o slektrifikaciji Srbije i starim hidroelektranama EPS-a.

Prvi deo ture završava se u hotelu „Square Nine” gde posetioci mogu da probaju kolač „Elektricitet” – deo „Teslinog menija” specijalno pripremljenog u čast slavnog naučnika.

Duži deo ture odavde se nastavlja prema Sremskoj Kamenici i muzeju omiljenog Teslinog pesnika – čika Jove Zmaja, i manastiru Šušatovac gde ćete saznati odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima.

Kako krenuti „Teslinim stopama”?

Tura „Teslin dan – putevima Nikole Tesle” organizuje se svakog utorka i nedelje.

Kraći obilazak: 3-4 sata; Cena: 2.500 rsd (22 evra)

Duži obilazak: 8-9 sati; Cena: 5.900 rsd (55 evra)

30% popusta za decu od 2 do 12 godina.

Specijalna ponuda za domaće tržište – poslednje nedelje u mesecu cena manje ture je 1300 dinara i duže 2700 dinara.

U cenu su uključene sve ulaznice, prevoz autobusom i specijalni kolač u hotelu „Square Nine”.

Dodatne informacije možete da nađete ovde.loading...