Radnici ‘Nege kola’ blokirali prugu u železničkoj stanici

Železnički saobraćaj u stanici Beograd blokiran je od jutros, jer je grupa od 40 radnika preduzeća 'Nega kola' i 'DDD', u okviru svojih socijalnih protesta, blokirala koloseke, saopštile su Železnice Srbije.

Blokada, koja još uvek traje, počela je u 8.50, bez najave, zbog čega je onemogućeno da iz stanice kreću i u nju stižu putnički vozovi, navodi se u saopštenju.

Zbog blokade pruge u železničkoj stanici Beograd danas iz glavnog grada nisu krenuli međunarodni vozovi za Bar u 9.10 sati i za Cirih u 11.00 sati, dok je saobraćaj lokalnih putničkih vozova organizovan tako da putovanje završavaju u stanicama Novi Beograd i Topčider ili iz njih kreću na put.

Iz Železnica Srbije se navodi da se vode razgovori o okončanju blokade koloseka, ali se istovremeno razmatra i način na koji će funkcionisati međunarodni železnički saobraćaja ukoliko blokada bude nastavljena.

Državno preduzeće „Nega kola” i „DDD” ne posluje u sasatavu Železnice Srbije, ali za potrebe srpskih železnica u najvećoj meri obavlja čišćenje i pranje putničkih vagona.

U saopštenju se precizira da su radnici Nege kola nezadovoljni što nisu primili aprilsku zaradu, iako su u prethodnom periodu obavljali poslove za Železnice Srbije.

Kako je saopšteno, Železnicama Srbije su istovremeno, u okviru mera štednje i racionalizacije troškova planskim dokumentima, smanjena sredstva za te namene u 2014. godini i prilagođena potrebama i realnim mogućnostima kompanije, što nije dovoljno za isplatu zarada zaposlenima u preduzeću „Nega kola” i „DDD”.

U Železnicama Srbije ističu da više od 50 odsto radnika tog preduzeća čini administrativno i rukovodeće osoblje, koje je primljeno u prethodnom periodu, iako to nije bilo potrebno železnici, niti u skladu sa potrebama poslova koje to preduzeće obavlja za

Železnice Srbije. Poslovodstvo Železnica Srbije u ovom trenutku nastoji da iznađe

rešenja u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima i planskim dokumentima, koja će omogućiti funkcionisanje preduzeća „Nega kola” i „DDD”, a samim tim i isplatu zarada zaposlenima i u narednom periodu.

Naglašeno je da Železnice Srbije svakoga meseca za potrebe zavisnih preduzeća, koje su osnovali država Srbija ili same železnice, izdvajaju prosečno oko 130 do 140 miliona dinara, što je daleko iznad realnih potreba i mogućnosti kompanije.

Zato su u toku hitne aktivnosti na iznalaženju strateškog rešenja za sva zavisna preduzeća železnice, koja će biti usaglašena sa njenim potrebama.

Konačno rešenje, u saradnji sa Vladom Srbije biće doneto tokom ove godine, u okviru celokupnog restrukturiranja Železnica Srbije.

Železnice Srbije ponovo upozoravaju da je neprihvatljivo blokiranje železničkih pruga i prekid saobraćaja u okviru bilo kakvih protesta, jer se na taj način ugrožava bezbednost saobraćaja, a železnici i državi nanose veliki gubici i nenadoknadiva šteta.