Roditelji optužuju lekare KCS da su krivi za smrt bebe

Đorđe i Ljiljana Prodanović za smrt svoje bebe krive lekare GAK. Rezultati obdukcije za mesec dana. Kontrola trudnoće vršena po svim važećim protokolima, tvrde u KCS.

Porodica Prodanović željno je čekala rođenje bliznakinja koje je Ljiljana nosila, sve do 34. nedelje njene trudnoće, kada je, nažalost, jedno dete preminulo. Njen suprug Đorđe za smrt svoje nerođene ćerke krivi lekare Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, koji su, prema njegovim rečima, smrt deteta mogli da spreče blagovremenom reakcijom, objavile su “Večernje novosti”.

Đorđe i njegova supruga već su bili revoltirani zbog nerazumevanja sa osobljem ove ustanove, a vest o smrti njihove ćerke još pre rođenja dodatno ih je dotukla i navela da čitav slučaj prijave zdravstvenoj inspekciji.

– Bebe su začete prirodnim putem, vodili smo računa, išli na sve analize i redovno obavljali sve preglede, pa se pitam kako nesreća nije sprečena. Od samog početka trudnoću je vodio profesor Miloš Petronijević i na jednom od redovnih pregleda utvrđeno je da jedna beba kasni u razvitku za drugom. Objašnjenje lekara je bilo da je to za blizanačku trudnoću normalno. Ta beba je umrla pre nego što se rodila – kaže otac, Đorđe Prodanović.

Dok se sprema da poseti preživelu bebu, u nadi da će ona biti dobro, priseća se odlaganja ženinog prijema i ultrazvuka zbog nedostatka mesta u bolnici, smatrajući da je i to možda jedan od razloga smrti njegove ćerke.

– Kada su utvrdili da jedno dete ima problem, trudnoća je proglašena visokorizičnom. Trebalo je da je prime u bolnicu i urade ultrazvuk, ali smo na to morali da sačekamo još dve nedelje. Nije mi jasno kako su smeli to da dozvole. Možda je to mom detetu i presudilo – navodi on.

Tridesetjednogodišnja Ljiljana Prodanović je po prijemu osetila da se jedna beba u stomaku opustila i da se ne pomera, pa je i posumnjala na najgore. Kad je obavestila lekare, opet je, prema rečima njenog supruga, morala da čeka na pregled. Pošto je utvrđeno da bebino srce ne kuca, žena je porođena carskim rezom.

– Nisam mogao da verujem, a mogao sam da naslutim da nešto loše mora da se dogodi u „javašluku” koji ovde vlada. Zahtevao sam da mi daju bebu da se uverim da nije živa. Njihovo objašnjenje je da je to čest slučaj u blizanačkoj trudnoći i da nisu mogli ništa da urade –  uznemireno dodaje Đorđe.

Usledio je i razgovor oca sa direktorom GAK Aleksandrom Stefanovićem, koji mu je rekao da će rezultati obdukcije možda pokazati razlog zbog kog je bebi srce prestalo da radi. Na rezultate obdukcije Ljiljana i Đorđe čekaće mesec dana.

Savetnik za odnose s javnošću Kliničkog centra Srbije Aleksandra Berić potvrdila je da je Ljiljana primljena u GAK u osmom mesecu blizanačke trudnoće. Prema njenim rečima, urađeno je sve što je u mogućnosti tamošnjih lekara. Ništa nije ukazivalo na pogoršanje stanja manjeg blizanca u toku praćenja trudnoće.

– Tokom hospitalizacije je intenzivno i po svim važećim protokolima sprovođena kontrola trudnoće. Međutim, u sredu je ultrazvučno konstatovan prestanak rada srca. Tada je odlučeno da se uradi hitan carski rez zbog mogućih komplikacija po majku i drugi plod.