Rok večitih studenata se produžuje

Večiti studenti čekaju da se odobri predlog o produženju roka za završetak studija do 2017/18. godine.

Profesor dr Slobodan Stupar, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje potvrdio je ovu informaciju Blicu. U predlogu stoji da studenti traže da narednu školski 2014/15. godinu mogu mogu da se upišu na budžet sa 48 bodova.

– Do sredine juna biće doneta odluka da li će ovaj predlog o izmenama Zakona o visokom obrazovanju još jednom ići na javnu raspravu koja bi trajala 20 dana, ili će ići direktno u Vladu, a potom i u Skupštinu na usvajanje. Kako god da bude, verujem da će predlog biti usvojen do septembra. Predlog je podržao ministar, a mislim i da u Skupštini postoji većinska podrška da on prođe – priča Stupar za “Blic”.

Na budžet u narednu godinu akademci bi mogli da se upišu sa 60 bodova, što je zapravo očišćena godina, i imali bi samo četiri ispitna roka. Iako su na ove uslove studneti već navikli Stupar smatra da su uslovi prestrogi i nerealni. Prema važećem Zakonu o visokom obrazovanju, večiti studenti morali bi da završe studije do 30. septembra ove godine.

– Insistiraćemo da uslov za budžet ostane 48 bodova, kao i da studentima ostane svih šest ispitnih rokova. Za 48 bodova verovatno ćemo takođe dobiti podršku, ali univerziteti insistiraju da se broj ispitnih rokova u narednoj godini smanji sa šest na pet. Mi ćemo pokušati da zadržimo šest i naredne godine, ali nisam ubeđen da ćemo uspeti – kaže Stupar.