Poverenik za informacije od javnog znacaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je da saopštenje Sinidkata Komunalne policije u kome se, povodom privođenja gradjanke zbog neposedovanja autobuske karte, osuduje nezakonito snimanje od strane NN lica i najavljuje podnošenje krivične prijave, nije primeren i opravdan način reagovanja, prensoi Tanjug.

Pojedini mediji su objavili da je Sindikat Komunalne policije saopštio da će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica koji je snimio incident.

– Svaki javni službenik, pa razume se i policajac, pogotovo u trenucima kad primenjuje silu, mora da računa s tim da je njegovo postupanje apsolutno legitimni predmet interesovanja javnosti – navodi se u saopštenju poverenika Rodoljuba Šabića.

Kako je navedeno, policajci imaju prava na privatnost kao i drugi gradjani, ali onda kad nisu na dužnosti.

– Dok su na dužnosti njihovi postupci su prioritetno podložni odredbama zakona kojima se uređuje pravo javnosti da zna i pravo javnog informisanja, a ne zakona kojima se štiti privatnost – kaže Poverenik.

– S tim u vezi dobro je podsetiti se na neke stvari. Pre svega na to da relevantne odredbe KZ-a za postojanje ovih krivičnih dela (čl. 144 i 145) kao bitan uslov predviđaju “zadiranje u lični život” i to ne bilo kakvo već “osetno zadiranje”. Koliko je verovatno da tužilac, a pogotovo sud u snimanju aktivnosti policajaca prepozna “osetno zadiranje u lični život”? Dakle, načelno, fotografisanje policajaca nije nezakonito. Policajci nemaju pravo da zabrane da ih slikaju, narede da se obrišu fotografije ili da oduzmu aparat, osim u posebnim okolnostima predviđenim zakonom – zaključuje Šabić.

Poverenik za informacije je dodao da je veoma važno da se oni koji snimaju uzdrže od bilo kakvog ometanja rada policije.

– Da se na bilo koji način ne mešaju u obavljanje službene radnje, da ne prekidaju razgovor koji je u toku, da ne postavljaju pitanja policajcu ili osobi koja je “predmet” policijske obrade. Da poštuju uputstva policije koja imaju za cilj bezbednost učesnika događaja, da ni u kom slučaju ne ulaze u restriktivni prostor obležen policijskom trakom…. – napisao je Šabić na Blogu B92.loading...