Šlaufima, loptama i pesmom ometana sednica o projektu ‘Beogradu na vodi’

Javnu sednicu o prostornom planu koji se odnosi na projekat 'Beograd na vodi', u Gradskoj upravi Beograda, pokušalo je danas da prekine stotinak građana i aktivista incijative 'Ne da(vi)mo Beograd', zahtevajući da se nacrt tog plana poništi i vrati u proceduru izrade.

Aktivisti te inicijative i građani koji se protive projektu “Beograd na vodi”, neseći šlaufe, lopte na naduvavanje, pevajući pesmu “Beograde, Beograde” Đorđa Marjanovića i velikom bukom, ometali su održavanje sednice, izražavajući nezadovoljstvo načinom donošenja prostornog plana protivno propisima i bez ikakve “prave konsultacije sa građanima”.

Oni zato zahtevaju ostavke direktora Republicke agencije za prostorno planiranje Dragana Dunčića i direktora Urbanističkog zavoda Beograda Nebojše Stefanovića.

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd”, zahteva isto tako i da se “sramni nacrt prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda – područje priobalja reke Save” za projekat “Beograd na vodi”, u celini poništi i da se uredenje tog dela grada vrati u zakonite procedure urbanističkog planiranja i bude proizvod
iskrene rasprave celog društva.

– Suprotstavljamo se trošenju javnih finansija na privatne projekte koje gradu potencijalno donose jedino prostornu segregaciju i saobraćajni kolaps. Razvoj, funkcionisanje grada i njegov novi identitet ne mogu biti proizvod investitorskih želja vec isključivo potreba samog drustva – naveli su učesnici današnjeg protesta u Gradskoj upravi.

Oni su ocenili da je javna sednica samo “simulacija učešća građana i struke u tom procesu” i da služi jedino “zadovoljavanju forme”.

Sednica nije potrebna ni planerima koji nevoljno precrtavaju “želje fantomskog investitora”, ni građanima koji podnose primedbe koje će bez rasprave biti odbijene.

Sednici je prisustvovao i gradski arhitekta Milutin Folić, koji je odbio pozive građana da se uključi u raspravu o prostornom plan za projekat “Beograd na vodi”.

Po odlasku građana, koje je na izlazu iz Gradske uprave legitimisala policija, sednica je nastavljena.

Javna sednica Komisije za javni uvid održana je posle završetka javnog uvida u Nacrt prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda – područje priobalja reke Save za projekat “Beograd na vodi”.