SPREMAJU SE MASOVNI PROTESTI NA SAJMU? Pijani vozači se bahate u centru Beograda, DŽIPOM UDARIO BICIKLISTKINJU i otišao bez izvinjenja

Građani na društvenim mrežama negoduju jer vlasti ne sprečavaju vozače automobila koji tokom dana u desetinama, a od večeri u stotinama zaposedaju Savski kej kod Beogradskog sajma i travnjake, ugrožavajući pešake i bicikliste na tom šetalištu. Na tom mestu se broj splavova za zabavu povećao pošto su uklonjeni iz neposredne okoline naselja u izgradnji "Beograd na vodi".

Beogradski sajam
Wikipedia

Najnoviji povod za negodovanje je to što je jednu biciklistkinju u utorak uveče na biciklističkoj stazi kod Sajma udario džip, idući u rikverc. Vozač je zaustavio tek pošto je čuo njeno vrištanje, doviknuo izvinjenje kroz prozor i otišao, ne izašavši iz kola.

Ona je pozvala policiju, jedan očevidac je svedočio, ali pošto je žena rekla da nije povređena, “sve se završilo na zapisniku“. Bila je tu, kako piše, i komunalna policija, ali “vezane su joj ruke”, jer dok pišu naloge za kažnjavanje, “bahatnici im prete“.

Tako su šetalište i biciklistička staza na keju na desnoj obali Save “pretvoreni u suludi auto-put zbog splavova do kojih se ‘mora’ kolima”, iako je parking Sajma u neposrednoj blizini, piše žena posle udarca džipa.

Policija je na tom mestu svakodnevno, u razna doba, raznim povodima, a tamo je i stanica Rečne policije, sa stalnom posadom, ali stanje se, kako pišu redovni prolaznici, ipak pogoršava.

Medju komentarima na “Fejsbuku” je i da je na Savskom keju kod Sajma “bukvalno haos i Divlji Zapad”, da je prošlog vikenda “situacija bila usijana”, te da je “pitanje kad će neko biti povređen, jer su tamo svi i u vidno alkoholisanom stanju“.

Na tom mestu, piše u komentarima na stranici “Ulice za bicikliste”, noću “klinci u prslucima ‘regulišu’ parkiranje ispred svakog ‘važnijeg splava’ “, a “svako jutro je tona srče stakla na stazi, smeće na sve strane“.

Uveče je, do samog ruba obale, po proceni redovnh prolaznika 250-300 automobila parkiranih u dva reda i još stotinak na zelenoj površini, a kroz to prolaze taksiji koji dovoze druge goste splavova.

Medju reagovanjima, uz opise drugih sličnih “susreta” s vozačima i pretnji vlasnika splavova, kao i odnosa vlasti, na “Fejsbuku” ima predloga da se od Opštine Savski venac zahteva da se zabrani pristup obali svima, osim servisnim vozilima i vozilima dostave, a ima i predloga za masovan protest na tom mestu.

Pre nekoliko godina je tu već bilo protesta, te se ponovo predlaže da se, kao tada, postave stubići koji bi sprečavali prolazak automobila. Ti prvobitni stubići su “iščezli”, te su na kraju postavljena dva betonska bloka, ali samo na jednom delu pešačko-biciklističke staze kroz gradilište “Beograda na vodi”, dok je kroz Sajam automobilima slobodan put do šetališta na keju.

Autori komentara tvrde da se rampe na tom putu za prolazak ka reci dižu za one koji “imaju lozinke”, a i da se za to plaća “mali bonus”.