Sramota: Evakuisane ljude hrane pokvarenom paštetom, deca dobila trovanje!

U prihvatnom centru na Beogradskom sajmu još uvek boravi više od 350 evakuisanih lica i među njima oko 70 mališana. Evakuisani tvrde da od 17. maja nisu jeli ništa skuvano i da dobijaju pokvarenu kašu za decu i pokvarene paštete.

Otac četvoromesečne bebe, Željko Paunović, rekao je za B92 da dobijaju kašu koja je pokvarena jer se ne drži u frižideru.

– Otkako smo ovde, jedemo jedno te isto, to su konzerve, to je mesni narezak, riba i pokvarene paštete. Ja imam bebu od četiri meseca. Dobijamo pokvarene kašice, ne drže se u frižideru. Možeš da se svađaš koliko hoćeš ovde, ali džabe, sve i dalje daju pokvareno za decu, da nemamo neki dinar, ne bismo nešto lepo ni pojeli – kaže Paunović.

Zbog neodgovornosti beogradske lokalne samouprave i Crvenog krsta, šesnaestogodišnja unuka Ljovisne Osmajlović dobila je trovanje.

Crveni krst je pokušao ove činjenice da ublaže i skrene pažnju sa njihove odgovornosti. Da li je moguće da osoblje Crvenog krsta kojem je jedini cilj u životu da pomognu drugima toliko zanemaruju osnovne ljudske potrebe?

– Zbog vremenskih uslova nismo u stanju da donosimo kuvane obroke u prihvatilište, a ono ne poseduje kuhinju da bi sami spremali hranu. Konzervirana hrana se sastoji uglavnom od paštete, mesnog nareska, sardine i eventualno nekog konzerviranog kuvanog obroka, kaže Igor Mijaljković iz Crvenog krsta za B92.

Koji su to vremenski uslovi koji sprečavaju ovu humanitarnu ustanovu da se narodu obezbede iole pristojni životni uslovi? To samo oni znaju.

Televizija B92 uputile je pitanje gradskom sekretarijatu u vezi sa nabavkom hrane, na šta im je rečeno da to nije u njihovoj nadležnosti, većisključivo u nadležnosti Crvenog krsta.

 loading...