SRAMOTA: Otkriven opasan gas u zgradama u Beogradu!

Nedozovoljeni gas fenol pronađen je na četiri lokacije u Beogradu. Savetovano iseljenje stanara u Ulici Mileve Marić Anštajn.

Gradski zavod za javno zdravlje otkrio je fenol i u Ulici prote Mateje, Radivoja Koraća i na dva objekta u Ulici Džona Kenedija, pišu “Novosti.”

Štetni gas je pronađen u materijalu oplatol, koji se koristio na četiri lokacije u gradu. Naselje Mileve Marić Ajnšatajn je samo jedno od njih.

– Prema našim saznanjima još četiri zgrade u Beogradu imaju isti problem. Izvođač radova na Novom Beogradu na objektu 1 je preduzeće „Koto” iz Beograda, a na objektu 3 GDP “Branković” iz Crne Trave. Oni su kupili oplatol čiji je proizvođač preduzeće „ekosekund” iz Beograda, a koji se zvanično na svim atestima nalazi u prometu – kažu u Građevinskoj inspekciji Srbije.

Direkcija je zatražila od nadležnih institucija i inspekcija da utvrde gde je do sada korišćen oplatol preduzeća “Ekosekund” i da nalože ispitivanja tih objekata. Kako ne bi došlo do ozbiljnijih posledica angažovana je i sanitarna, ekološka, tržišna i građevinska inspekcija, pišu “Novosti.”

– Nakon pronađenog fenola potražićemo novog proizvođača ovog materijala. U našem je interesu da se sve sanira što pre – kaže Đorđe Tomić, pravni zastupnik firme “Koto”, jednog od izvođača radova u problematičnim zgradama.

Iz Instituta za merenje kvaliteta materijala kažu da je oplatol u njihovoj ustanovi meren poslednji put 2004. godine, ali da su ispitivane samo funkcionalne karakteristike materijala, a ne štetnost po zdravlje.