STUDENTI FILOZOFSKOG DEKANU: Nismo nasrnuli na profesora

Studenti u protestu su ušli u učionicu i mirno obavestili profesora da, s obzirom na aktuelnu blokadu, ne mogu da dopuste da se predavanje održi, na šta je profesor napustio učionicu, navodi Samoorganizovani studentski pokret

Studenti koji drže u blokadi Filozofski fakultet u Beogradu demantovali su tvrdnje dekana tog fakulteta Miloša Arsenijevića da su tokom protesta fizički nasrnuli na jednog profesora.

“Na predavanju na koje dekan aludira, a čije je održavanje sprečeno 27. novembra, ni do kakvih incidenata nije došlo. Kao i do sada, studenti u protestu su ušli u učionicu i mirno obavestili profesora da, s obzirom na aktuelnu blokadu, ne mogu da dopuste da se predavanje održi, na šta je profesor napustio učionicu”, navodi Samoorganizovani studentski pokret 2014.

Profesor se dva sata kasnije, požalio na visok pritisak i pozvana je Hitna pomoć, navode studenti i izražavaju žaljenje zbog profesorovog stanja i žele mu brz oporavak. Studenti okupljeni u tom pokretu odlučili su da odblokiraju Rektorat, odnosno da ne prekidaju predavanja koja se održavaju u zgradi Rektorata, sve dok traju konstruktivni pregovori sa Svetom Fakulteta i Ministarstvom prosvete.

“Prvi koraci ka pregovorima su već načinjeni, a uskoro bi trebalo da Ministarstvo prosvete da svoje tumačenje zakona, na osnovu kog će biti utvrđeno da li je ispunjenje zahteva zaista zakonom onemogućeno, kao što dekan tvrdi”, navode studenti. Oni ističu da je “sramotna medijska kampanja” koju Uprava fakulteta vodi protiv svojih studenata, nešto što može da šteti isključivo ugledu te institucije.

“Javno objavljivanje komentara iz zatvorene fejsbuk grupe, predstavlja povredu našeg kolektivnog prava na privatnost. Ovakvim potezom, Uprava je povredila ljudska prava svojih studenata, kao i njihovo dostojanstvo”, ističu studenti. Ono što studenti traže, a što nije ispunjeno odnosi se na besplatan prenos više od 60 ESPB bodova u narednu godinu.