Sutra komemoracija Arčibaldu Rajsu

Rajs se istakao kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata, a napisao je mnoge knjige i radove o tim rezultatima, a o svom životu u Srbiji ostavio je kao posthumno zaveštanje knjigu u rukopisu "Čujte Srbi".

Komemoracija švajcarskom forenzičaru Arčibaldu Rajsu biće održana sutra, 5. juna, u 11.00 u Topčiderskom parku u Beogradu, povodom 100. godišnjice njegovog dolaska u Srbiju, najavila je Vlada Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ambasador Švajcarske Žan Danijel Ruh, ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradonačelnik Beograda Siniša Mali odaće počasti i položiti vence kod spomenika Rajsu u Topčiderskom parku.

Biće otvorena i izložba o životu doktora Rudolfa Arčibalda Rajsa i njegovom radu u Srbiji, gde je došao 1914. godine na poziv srpske vlade da istraži zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad srpskim civilima.

Rudolf Arčibald Rajs rođen je u Hauzahu 8. jula 1875. godine, a preminuo u Beogradu 8. avgusta 1929. godine. Bio je švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani.

Rajs se istakao kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata, a napisao je mnoge knjige i radove o tim rezultatima, a o svom životu u Srbiji ostavio je kao posthumno zaveštanje knjigu u rukopisu “Čujte Srbi”.

U Srbiji je Rajs ostao do kraja života, a sa srpskom vojskom prešao je Albaniju, Solunski front i sa Moravskom divizijom umarširao u oslobođeni Beograd u novembru 1918. godine.

Sahranjen je na Topčiderskom groblju u Beogradu, dok je po njegovoj želji njegovo srce sahranjeno na Kajmakčalanu, zajedno sa ostalim borcima sa Solunskog fronta.

Na urni je pisalo: “Ovde u ovoj urni na vrhu Kajmakčalana, Zlatno srce spava, Prijatelj Srba iz najtežih dana, Junak pravde, Istine i Prava, Švajcarca Rajsa kom’ nek je slava”.