Sutra novi protest studenata

U Beogradu će sutra biti održan još jedan protest studenata nezadovoljnih dogovorom koji su nedavno postigli SKONUS i ministar prosvete Srđan Verbić o ispunjenju studentskih zahteva.

Studenti će se okupiti ispred Ministarstva prosvete u 14 sati, u organizaciji Saveza studenata Beograda (SSB) i Studentskog fronta.

Oni su Ministarstvu prosvete na protestu 15. oktobra predali svoje zahteve i dali nadležnima rok do 21. oktobra da na njih odgovore. Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni studenti najavljuju da će razapeti šatore u Nemanjinoj ulici, gde će kampovati sve do ispunjenja zahteva.

– Ako sutra ne bude odgovora na naše zahteve organizovaćemo kampovanje ispred Ministarstva prosvete – rekao je za MONDO Aleksandar Đenić iz Studentskog fronta koji nije isključio mogućnost da će studenti tražiti i ostavku ministra prosvete Srđana Verbića.

Studenti očekuju da će ih Verbić primiti, a ako se to ne desi, kažu da to znači da ministar nema sluha za studente i studentske zahteve.

Predsednik Studentskog saveza Beograd Marko Pavlović kazao je za MONDO da su studenti najviše nezadovoljni preporukom u kojoj Verbić opominje fakultete da je “praksa da naplaćuju nešto što spada u redovne aktivnosti, poput prijave ispita, suprotna zakonu”.

Pavlović kaže da je problem u tome što je to “samo preporuka koja nema zakonsku osnovu da uslovi fakultete da tako i postupaju”.

– Preporuka nije dovoljna – dodao je Pavlović.

U sredu će oko 13 sati, na ulice izaći prosvetari. Njihov protest biće održan na Trgu Nikole Pašića kao jednodnevni štrajk upozorenja i od njega ne nameravaju da odustanu ni pored za sutra zakazanog razgovora sa ministrom prosvete.

Unija, Sindikat obrzovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” i Sindikat radnika u prosveti Srbije, traže da se prosvetnim radnicima plate ne umanjuju, kako je to najavljeno merama štednje, kao i da se urede platni razredi i sistem obračuna zarada u javnom sektoru.loading...