SVEČANA AKADEMIJA, IZLOŽBE I POLAGANJE VENACA: Beograd obeležava 100 godina završetka Prvog svetskog rata

Stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata biće danas svečano obeležena u Beogradu.

Prvi svetski rat u Beogradu
Wikipedia

Svečana akademija kojoj će prisustvovati predsednik Republike Aleksandar Vučić, počeće u Centru “Sava” u 20 časova.

Pre podne biće položeni venci i održan pomen kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda i na Francuskom vojnom groblju. Uz predstavnike Grada Beograda i izaslanika predsednika Republike, prisustvovaće i državna sekretarka Ministarstva vojske Francuske, Ženevjev Darjesek koja je tim povodom u poseti Beogradu.

Potom će ispred Skupštine grada Beograda biti priredjen muzičko-scenski spektakl “Beogradske sene”, a u holu tog zdanja biće otvorena izložba Ambasade Francuske na temu “Naša istorija, vaša sećanja”.

U Galeriji Istorijskog arhiva Beograda u 16 časova biće otvorena izložba “Oslobodjenje Beograda u Prvom svetskom ratu 1918”.

Beograd su 1. novembra 1918. godine oslobodile francuske i srpske trupe, pod komandom maršala Luja Franšea d’Eperea i prestolonaslednika princa Aleksandra Karađorđevića.

U Beograd je, posle dugotrajne borbe u kojoj je poginulo više hiljada ratnika, 1. novembra 1918. godine ušla Prva srpska armija koja je, pod komandom vojvode Petra Bojovića, krenula sa Solunskog fronta.

Oslobadjanje Beograda je označilo kraj Prvog svetskog rata na prostoru tadašnje Kraljevine Srbije.

Prva srpska armija oslobodila je od 4. oktobra do 1. novembra sve veće gradove u Srbiji, a po oslobadjanju Beograda, krenula ka severu, preko Save i Dunava.

Sile Antante potpisale su primirje s Nemačkom 11. novembra 1918, a Prvi svetski rat je formalno okončan potpisivanjem nekoliko mirovnih sporazuma, medju kojima je najvažniji “Versajski mir” od 28. juna 1919. godine.