Svečano otvoren Pupinov most na Dunavu

Pupinov most na Dunavu, koji spaja Zemun i Borču, danas je otvoren za saobraćaj, u prisustvu više hiljada građana.

Svečane vrpce na mostu presekli su premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećijang i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metar, ima šest kolovoznih i dve pešačke staze. Deo je magistralnog puta koji će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmestiti teretni saobraćaj iz centra Beograda.

Otvaranjem te saobraćanice putovanje od Borče do Zemuna, umesto sat i po gradskim prevozom ili 45 minuta automobilom, trajaće desetak minuta.

Most koji spaja Zemun i Borču nazvan je po Mihajlu Pupinu srpskom naučniku, pronalazaču i profesoru Univerziteta Kolumbija, rođenom u Idvoru u Banatu.

To je drugi beogradski most na Dunavu, a prvi, Pančevčki most, izgrađen je pre 79 godina.

Izgradnja mosta i pristupnih saobraćajnica košta 260 miliona dolara, od čega je 85 odsto kredit kineske Eksim banke, a preostalih 15 odsto obezbeđuje država Srbija i Grad Beograd.

Pristupne saobraćajnice će biti dugačke 21,6 kilometara, do danas je završeno 10 kilometra, sa obe strane mosta. Plan je saobraćajnica od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta bude završena u septembru 2015. godine.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija Čajna roud and bridž korporejšen (Ćina Road and Bridge Corporation – CRBC), dok su podizvođači domaće kompanije.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine, a rok za završetak je bio tri godine.

Predugovor o izgradnji mosta potpisan je oktobra 2009. godine na osnovu Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između vlada Srbije i Kine, potpisanog avgusta 2009. u Pekingu, prilikom posete tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića Kini.

Ugovor o izgradnji mosta potpisali su aprila 2010 tadašnja ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i potpredsednikom CRBC-a Lu Šan, a kamen temeljac je postavljen jula 2010. godine.

Otvaranju mosta danas su prisustvovali članovi Vlade i druge locicnosti, među kojima i nekadašnji gradonačelnik Đilas.

Aneks ugovora o izgradnji Pupinovog mosta, o isplati dodatnih do 2,3 miliona dolara za već završene radove, potpisan je septembra ove godine.

Izvođači radova na mostu su pre dva dana postavili tablu koja je ubrzo ukolonjena posle negativne rekacije javnosti jer je podsećala na nadgrobnu ploču.